Apareixen proves de la relació de Soria amb una altra societat en un paradís fiscal

El ministre d'Indústria, que no serà al Consell de Ministres d'avui, hauria administrat una empresa a l'illa de Jersey

15.04.2016 | 10:32
Pedro Almodóvar va admetre la seva responsabilitat per aparèixer als «papers de Panamà».

Les activitats de Mossack Fonseca i una altra dotzena de bufets d'advocats panamenys van ser supervisats per les autoritats del país abans de la publicació dels papers de Panamà, en el marc d'una nova llei antiblanqueig que regula els subjectes no financers. «Per la confidencialitat que la llei m'imposa no puc donar informació específica sobre les troballes, però puc dir-los que es va consensuar un pla d'acció per a cada un dels bufets, que està en desenvolupament i que té un termini per a ser aplicat», va explicar la nova titular de la Intendència de Supervisió i Regulació de Subjectes No Financers, Carlamara Sánchez. Si les empreses no compleixen amb aquest pla d'acció, «iniciarem el procés sancionatori», va assenyalar la nova intendent. L'organisme va començar a funcionar l'abril de 2015 i la seva creació va ser una de les exigències del Grup d'Acció Financera Internacional (GAFI) per treure Panamà d'una llista grisa de països amb deficiències en la lluita contra el rentat de diners i el finançament del terrorisme. efe/Ddg panamà


Un nou document que provaria la relació del ministre d'Indústria, José Manuel Soria, amb una altra societat offshore constituïda al paradís fiscal de l'illa britànica de Jersey, i que hauria administrat juntament amb el seu germà entre 1993 i 2002, quan era alcalde de Las Palmas de Gran Canaria, va ser divulgat ahir. Soria -que no assistirà al Consell de Ministres d'avui- hauria omès aquesta informació a les compareixences de premsa que ha ofert en els últims dies per defensar-se de les informacions sorgides dels papers de Panamà que el vinculaven amb una altra societat offshore, aquesta vegada radicada a Les Bahames.
En aquestes compareixences, el ministre va negar tenir cap vinculació amb cap societat opaca, fet que la nova documentació ?demostraria que és fals. Segons El Mundo i Eldiario.es, Soria ?administrava amb el seu germà Luis la societat Mechanical ?Trading Limited, i ho feia mitjançant un entramat societari, però la seva firma consta al document de dissolució de la companyia el 2002, quan ja era alcalde de Las Palmas.
Aquesta societat estava gestionada per Canal Trust, una filial de l'empresa BBV Privanza que també va obrir a través del despatx d'advocats Mossack Fonseca -origen dels papers de Panamà- l'empresa UK Lines a les Bahames, un altre paradís fiscal. Precisament Soria era administrador d'una empresa mirall d'aquesta, UK Lines, registrada a Anglaterra, tal com van posar al descobert els papers de Panamà.
L'empresa de Jersey Mechanical Trading Limited es va constituir el 1993 i va existir fins el 2002, quan el jutge Garzón va investigar la societat BBV Privanza, filial del BBVA per a clients VIP. Era propietat en un 80% de l'empresa familiar dels Soria, Oceanic Lines.
Soria va assegurar dimarts des del Congrés que no havia tingut mai cap relació amb BBV Privanza. Va anunciar la seva intenció de comparèixer dilluns vinent al Congrés dels Diputats precisament per donar explicacions sobre els documents que el relacionen amb les societats offshore, mentre l'oposició ja ha advertit que si Soria -que ahir havia de ser a Barcelona però va suspendre la seva visita- no dimiteix farà Rajoy responsable de la situació.
En aquest sentit, el president del Congrés, Patxi López, va proposar a la Mesa de la Cambra, que ahir va donar el vistiplau a 14 de les 22 preguntes registrades per a la sessió de control, algunes sobre els papers de Panamà i el ministre Soria, suspendre la sessió davant l'anunciada absència del Govern.
Per altra banda, el fill de l'exfiscal general de l'Estat Cándido Conde-Pumpido va intentar crear una empresa a Panamà a través del despatx Mossack Fonseca per mitjançar en un negoci immobiliari en aquell país. En els papers de Panamà apareixen uns documents que mostren com en l'any 2008 Cándido Conde-Pumpido fill va sol·licitar els serveis de Mossack Fonseca per crear una societat panamenya que mai va arribar a constituir-se.
Per part seva, el cineasta Pedro Almodóvar va assegurar que no sabia res dels papers de Panamà, si bé va assumir la responsabilitat per aparèixer en ells. «La meva ignorància no és una excusa», va dir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema