A través d'una pantalla, com acostuma a ser habitual en ell, el president del Govern en funcions, des de La Moncloa ?-un detall que ha generat les primeres crítiques per utilitzar la institució amb finalitats partidistes-, llançava, ahir, el primer missatge com a candidat del Partit Popular a la Presidència: el vot útil, aquesta vegada, és el PP, l'única formació capaç d'evitar que Podem -que ahir anunciava finalment un preacord de coalició amb Izquierda Unida- arribi al poder. L'essència de la doctrina política que els populars escamparan per terra, mar i aire d'ara i fins el 26J es resumeix, segons va explicar ahir el vicesecretari de Comunicació del partit, Pablo Casado, en una idea molt simple: "Si no vols que governi Podemos, vota el PP", un eslògan que recorda precedents de campanyes polèmiques a Catalunya, com la que el 2004 va ordir el PSC dels Montilla, Iceta i Zaragoza, amb el "Si tu no hi vas, ells (Aznar i companyia) tornen" i que va traduir-se en 25 diputats per a la llista que encapçalava la desapareguda en combat Carme Chacón, el millor resultat en unes generals dels socialistes catalans.

En el vídeo, Rajoy, sense abandonar el característic hieratisme, apel·la als electors a decidir "seriosament" en un moment en què Espanya -"aquest gran país en el que tenim la gran sort de viure"- es troba "en la cruïlla". Diu Rajoy mirant a càmera que "el 26 de juny tenim l'oportunitat de prendre la millor decisió sobre el futur que volem per als espanyols". I insisteix: "Ara més que mai, es tracta d'una decisió seriosa, pel bé de tots". Tot apunta que la manca d'iniciativa que se li va atribuir al president en funcions a l'hora d'intentar formar govern després del 20D passarà a la història per donar pas a un PP més decidit i disposat a recordar, per exemple, que el PSOE, amb Pedro Sánchez capdavant, va protagonitzar un "bluf" al postular-se com a candidat a la investidura. En aquest context, el PP, ara, professa respecte al "vot sagrat de les urnes", i es conjura perquè "els despatxos no decideixin". No obstant això, conscients que la demoscòpia electoral pronostica resultats que obligaran a l'acord, la cúpula popular anhela un escenari en el qual "els espanyols acabin amb l'espiral de vetos entre partits i ens entenguem en allò fonamental".

Després del vídeo, però, van arribar les crítiques. PSOE i Ciutadans coincidien en atacar les formes: els de Pedro Sánchez ja han dit que denunciaran Rajoy per "l'ús de mitjans públics per a finalitats partidistes"; els de Rivera censuren la "patrimonialització" de La Moncloa.