Les autoritats alemanyes van desarticular una cèl·lula islamista, presumptament vinculada a l'organització terrorista Estat Islàmic (EI), que planificava cometre atemptats a la ciutat de Düsseldorf. A tres estats federats diferents van ser detinguts els ciutadans sirians Hamza C., de 27 anys, Mahood B., de 25, i Abd Arahman AK, de 31, acusats juntament amb Saleh A., sirià de 25 anys que es troba arrestat a França, d'haver rebut l'encàrrec de l'EI de perpetrar un atemptat a Alemanya.

El pla era que dos terroristes suïcides detonessin les seves armilles explosives al nucli antic de Düsseldorf i que després altres terroristes perpetressin una matança entre els vianants amb armes de foc i més bombes. Dos dels quatre presumptes membres d'aquesta cèl·lula terrorista -Saleh A. i Hamza C.- es van unir a l'EI a la primavera de 2014 a Síria, on van rebre l'encàrrec d'atemptar a Düsseldorf.

Amb l'aprovació de la direcció del grup terrorista, al maig de 2014 van viatjar a Turquia i des d'allà, al març i al juliol de 2015, van emprendre camí a Alemanya per separat passant per Grècia. Al gener de 2016, els dos presumptes terroristes van convèncer Mahood B. per unir-se als seus plans. En aquestes dates van entrar també en contacte amb Abd Arahman A.K., que abans havia militat a l'organització Dschabhat al-Nusra.