Els líders dels grups polítics del Parlament Europeu (PE) van obrir la porta al fet que el comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, comparegui davant la Comissió d'Afers Jurídics de l'Eurocambra per donar explicacions sobre afers com el cas Acuamed.

La Conferència de Presidents del Parlament Europeu va decidir donar un mandat al president de l'Eurocambra, Martin Schulz, perquè traslladi al responsable d'aquesta comissió l'«interès en organitzar un debat d'aquest tipus» amb Arias Cañete o amb la CE.

Aquest primer pas no garanteix encara que la compareixença d'Arias Cañete s'hagi de materialitzar, a l'espera que la invitació es formalitzi i quedi clar si es formula directament al comissari espanyol o algun altre membre de la Comissió Europea, que de totes maneres no estaria obligada a satisfer la petició. Tampoc s'ha establert ni la modalitat de la compareixença, ni quan es podria dur a terme, qüestió que ara tractarà Schulz amb el president de la Comissió d'Afers Jurídics.

La decisió va ser presa amb el vot a favor de les principals forces polítiques de l'Eurocambra -els conservadors del Partit Popular Europeu (PPE), el grup socialista (S & D) i l'aliança de liberals i demòcrates (Alde)- però no va comptar amb el suport de l'Esquerra Unitària europea, ni del Grup Europa per la Llibertat i la Democràcia Directa.

Respectar el procediment

Schulz va defensar que cal que «sigui qui sigui, Cañete o un altre», es respecti un «procediment» abans d'organitzar una compareixença davant el plenari i que cal identificar «quines són les qüestions a plantejar a Arias Cañete».

La Comissió d'Afers Jurídics podrà decidir si eleva la qüestió al ple després de la compareixença, la data de la qual serà establerta sense tenir en compte les eleccions del proper 26 de juny, segons va aclarir Schulz.

Ciutadans, en una nota de premsa, va afirmar que la compareixença s'organitzarà després dels comicis «amb l'objectiu de no interferir en les eleccions espanyoles». «No crec que calgui instrumentar en campanya electoral aquesta situació», va explicar per part seva el líder del grup socialista a l'Eurocambra, Gianni Pittella, que va dir que l'objectiu és aconseguir «la màxima transparència». L'eurodiputat de Podem Xabier Benito va afirmar que seguiran treballant per aconseguir que comparegui davant del plenari.