El Servei de Seguretat d'Ucraïna (SBU, antic KGB) va detenir a la frontera amb Polònia un ciutadà francès que portava al cotxe dos llançagranades, 125 quilos d'explosius i 5 fusells Kalashnikov, i que segons Kíev planejava atemptar a l'Eurocopa que comença aquesta setmana a França. "Els objectius eren, per estrany que sembli, una mesquita, una sinagoga, una institució de recaptació d'impostos, instal·lacions de control sobre les autopistes i molts altres llocs", va explicar el cap de l'SBU, Vasili Grischak. El grup per al qual portava les armes el detingut planejava una quinzena d'atemptats durant la celebració de l'Eurocopa, va afegir.

El presumpte terrorista va arribar a Ucraïna buscant una gran partida d'armament, conscient que el país és des de fa poc més de dos anys escenari d'un conflicte armat entre les forces governamentals i els separatistes prorussos. Els serveis de contraespionatge ucraïnesos van posar en marxa l'operació, que va culminar el passat 21 de maig amb la detenció del sospitós, quan van ser informats que un home de nacionalitat francesa s'interessava per la compra d'armes.

Les autoritats li van entregar "cinc fusells Kalashnikov, més de 5.000 projectils, dos llançagranades antitanc amb 18 projectils, 125 quilos de trilita, 100 detonadors, 20 passamuntanyes i altres objectes", va explicar Grischak.

Per part seva, els elements amb què treballen els investigadors francesos no apunten que el francès detingut a Ucraïna amb un arsenal d'armes i explosius pugui tenir vincles amb grups terroristes. Una portaveu de la Fiscalia de París va explicar que "per ara" aquests elements no són susceptibles de justificar l'obertura d'una investigació per terrorisme.

La mateixa font va afegir que per això és la Policia Judicial de Nancy, a la regió on està domiciliat el sospitós, la que està duent a terme les indagacions, sota el paraigua del que s'anomena una jurisdicció Interregional.

El procediment inicat allà és per tràfic d'armes. Si ho fos per terrorisme, hauria de traslladar-se a París, la fiscalia de la qual és la que centralitza a França tots els assumptes terroristes.