El Tribunal Suprem ha condemnat l'arquitecte Santiago Calatrava a indemnitzar amb 2,96 milions d'euros la promotora Jovellanos XXI per la seva "negligència" i "fracàs generalitzat" en la construcció del Palau de Congressos d'Oviedo. Calatrava, malgrat l'enderroc d'una graderia durant les obres i la construcció com a fixa d'una coberta prevista com a mòbil pel contracte, reclamava a la promotora els honoraris que se li devien. L'arquitecte va assenyalar a través de la seva oficina que acata la sentència encara que no la comparteix.

L'Audiència Provincial d'Oviedo va condemnar Jovellanos XXI a pagar 7.285.000 d'euros a l'arquitecte en concepte d'aquests honoraris però, al mateix temps, va condemnar aquest darrer a pagar a la promotora 10.245.781,74 euros pels defectes en la construcció i sobrecostos en aquestes instal·lacions.

En restar les dues quantitats, va establir que la indemnització que finalment ha d'abonar Santiago Calatrava és de 2,96 milions d'euros. Aquesta és la decisió que ara confirma el Suprem. L'alt tribunal apunta en la seva sentència que Calatrava va actuar de manera "negligent" i va incomplir el contracte d'obra "per no mostrar en la seva forma d'actuar la deguda diligència".

La sentència considera responsable l'arquitecte dels danys perquè la seva societat era l'encarregada de la direcció de l'obra i de la seva execució i com a tal era "responsable de posar les persones necessàries i amb suficient qualificació a peu d'obra per tal d'executar el projecte i validar el mateix". L'alt tribunal no estalvia epítets en la seva qualificació de la conducta de Calatrava, assenyalant que s'ha produït "un fracàs generalitzat de la unitat d'estructura".