«Hauríem de construir ponts, no pas murs»

David i Carol Wilkinson, un matrimoni britànic que fa onze anys que viu a Girona, afirmen que la situació al Regne Unit "és molt preocupant"; "Europa ens necessita i nosaltres necessitem Europa", sostenen

21.06.2016 | 09:00

David i Carol Wilkinson, dos jubilats anglesos, viuen al barri gironí de Montjuïc des de fa onze anys. Són membres de The British Benevolent Association -que ofereix suport als ciutadans britànics i de la Commonwealth residents a la província- i de l'Església Anglicana de la Costa Brava. David i Carol ja han votat en el referèndum que, dijous, vigília de Sant Joan, decidirà si el Regne Unit roman o no a la Unió Europea. "Des d'abril, quan les enquestes es van decantar cap al Brexit -ahir i diumenge se'n feien públiques de noves que apunten a una recuperació dels partidaris del "remain" (permanència)-, la situació és molt preocupant", apunta David. "Ara vivim sota les normes de la UE: som jubilats i podem continuar percebent la pensió del Regne Unit; podem disposar de la sanitat pública i paguem els mateixos impostos que els espanyols. Si guanya el Brexit, no sabem què passarà", afegeix. El matrimoni assegura que "mai" no s'haurien imaginat que la situació, al seu país, hauria "arribat tan lluny". En aquest context, atribueixen l'auge de l'euroescepticisme a "l'agressivitat" de l'extrema dreta anglesa -"tot i que el Brexit compta amb suports de diversos sectors", puntualitza David-, que ha estat capaç de difondre "arguments molt forts" centrats, bàsicament, en la immigració. I això passa, assenyala aquest jubilat britànic, en un país que "també s'ha construït amb la immigració". Carol assevera, en aquesta línia, que, per tot plegat, esdevé "molt difícil" arribar "fins a la veritat" i recorda que "s'han publicat moltes dades no verídiques i estúpides" que dificulten un debat seriós. Es declara cansada d'escoltar amb freqüència arguments del tipus "volem tornar Anglaterra als anglesos", que respon amb un contundent "Europa ens necessita i nosaltres necessitem Europa". El seu marit és de la mateixa opinió: "Hauríem de construir ponts i no pas murs".

Els Wilkinson creuen els dits perquè guanyin els partidaris de seguir a la Unió. El Brexit, de moment, ja els planteja un primer maldecap, que el referèndum convertirà en real o no: el mossèn de l'Església Anglicana de la Costa Brava es jubila i n'hauran de "reclutar un de nou". Amb l'allargada ombra del Brexit al damunt, "veurem com estan les coses perquè pugui venir a Espanya". La resposta la donaran les urnes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema