Sancionat un guàrdia civil per una «selfie» amb un mort

El Suprem ratifica el càstig per a un brigada de Càceres que va enviar la imatge per whatsapp

06.07.2016 | 08:45

El Tribunal Suprem ha confirmat la sanció de dotze dies de suspensió per falta greu que el director de la Guàrdia Civil va imposar al gener de 2015 a un brigada destinat a Plasencia que va difondre per whatsapp una fotografia seva vestit d'uniforme al costat del cadàver d'un pres escapolit. El guàrdia, cap del municipi de Puesto de Malpartida de Plasencia (Càceres), va enviar la imatge per whatsapp als seus companys amb el comentari «AQUÍ STA. FIAMBRE (sic)».

El mateix dia en què el guàrdia va enviar la foto als seus companys la imatge va començar a difondre's per grups de missatges aliens al que havia triat el brigada, com per exemple un de relacionat amb els carnestoltes de la localitat de Tejeda de Tiétar. La mateixa fotografia va aparèixer publicada en el diari Hoy de Badajoz el 8 de febrer de 2014, un dia després de la mort del pres escapolit, així com a la web radiointerior.es (que la va publicar uns dies més tard). Els fets provats de la sentència del Tribunal Militar Central que ara ha confirmat el Suprem assenyalen que el pres va ser detingut en els voltants de la localitat de Plasencia i que va morir per ferida de bala. S'havia fugat del Centre Penitenciari de Badajoz, després d'un permís penitenciari, i se li atribuïen dos homicidis consumats i un altre en temptativa, a més d'un segrest. El brigada, en ser informat pel Servei de la Comandància de Càceres que el pres es dirigia en un cotxe robat cap a la localitat de Plasencia, va acudir-hi per iniciativa pròpia, acompanyat d'un altre guàrdia, a la zona on volia interceptar al pres. Una vegada allà, el brigada va trobar al pres fugat ja cadàver. Vestint l'uniforme reglamentari es va situar al costat del cos mig despullat i estirat al terra i va demanar al guàrdia que l'acompanyava que li fes una foto, que després va difondre a través del seu telèfon mòbil en un grup integrat exclusivament per guàrdies civils.

En el seu recurs el guàrdia va defensar que ell no va ser responsable de la difusió de la imatge fora de l'àmbit de professionals als qui la va enviar, però l'alt tribunal rebutja el seu argument i confirma la sanció per considerar-lo responsable (com a «negligent punt d'origen de la gran difusió que en definitiva va aconseguir la imatge»). Això va traduir-se en una conducta totalment oposada al comportament exigible a un guàrdia civil, afegeix la sentència, que recorda que després de 34 anys de servei l'agent hauria de ser conscient del perjudici que havia causat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

L´home que va amenaçar Puigdemont per Facebook li demana disculpes

Jorge Fernández atribueix el missatge a un "acalorament". Puigdemont ha anunciat que retira la...

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

Trump apunta a un possible frau electoral als EUA

La sospita del candidat republicà marca el darrer debat amb Clinton

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

El Parlament inicia la tramitació per declarar nuls els judicis sumaríssims del franquisme

La resolució s'ha aprovat durant el pel d'aquest dimecres a la cambra catalana

El TC anul·la la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

El TC anul·la la prohibició de les corrides de toros a Catalunya

El tribunal creu que el Parlament té poder per regular els espectacle taurins, però no per...

Escòcia publica un projecte per convocar una altra consulta d´independència

Escòcia publica un projecte per convocar una altra consulta d´independència

Nicola Sturgeon considera que el país ha de poder redefinir el seu futur després del Brexit del juny

Enllaços recomanats: Premis cinema