Un 68 per cent dels portuguesos està d'acord que Espanya i Portugal haurien d'avançar cap a alguna forma d'unió política ibèrica. És un dels resultats més cridaners que ofereix l'últim baròmetre sobre la imatge d'Espanya elaborat pel Reial Institut Elcano.

No obstant això, els portuguesos creuen que Espanya no s'interessa prou per Portugal (ho pensen sis de cada deu) i la majoria d'ells veuen aspectes negatius en la forta presència d'empreses espanyoles al seu país, «relacionats amb una por de ser colonitzats», explica l'informe.

El baròmetre revela que el 74 per cent dels portuguesos tria Espanya com el soci europeu que hauria de ser el millor aliat de Portugal, molt per davant dels que aposten per França (38%) i Alemanya (24%). L'enquesta també reflecteix que la paraula «crisi» ja gairebé no s'associa de manera espontània amb Espanya, com en edicions passades de l'estudi.

El Reial Institut Elcano també ha preguntat per la possibilitat que Catalunya s'independitzi, quelcom que la major part dels europeus consideren que seria dolent per als catalans i per a Espanya i negatiu o neutre per a la UE.