El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es reafirmarà davant el Rei dijous que ve en el seu vot contrari a una possible investidura de Mariano Rajoy "per responsabilitat cap als seus militants i l'electorat socialista que rebutja facilitar que el PP segueixi governant". Sánchez es mantindrà ferm tot i la pressió de PP i Ciutadans perquè flexibilitzi la seva postura i accepti finalment l'abstenció dels socialistes per desbloquejar la formació de govern.

"La posició no canvia", van sentenciar ahir fonts de Ferraz per ratificar la negativa a Rajoy durant la ronda de consultes amb Felip VI, que es prolongarà des de demà i fins al dijous d'aquesta setmana. Segons l'equip de Sánchez, no van sorgir elements nous com perquè el PSOE es plantegi un canvi de posició, de manera que, "en seguir tot igual", el secretari general serà contundent en la seva audiència amb el Rei.

Ferraz considera que Rajoy pot assegurar-se la investidura amb el sí de Ciutadans i Coalició Canària i, almenys, l'abstenció de Convergència i PNB, per la qual cosa el PSOE seria prescindible.

Per als socialistes, l'abstenció en la reelecció de Rajoy suposaria "perdre la confiança" dels militants i el seu electorat, fet pel qual no estan disposats a assumir aquest sacrifici. "La nostra gent diu que ens ha votat perquè governi el PSOE, no perquè governi el PP. I que si s'ha d'anar a unes terceres eleccions, hi anem i punt", van assegurar des de l'executiva. La direcció va criticar que el president de Ciutadans, Albert Rivera, estigui afavorint l'estratègia de Rajoy de "posar contra les cordes" al PSOE, darrere la figura del Rei.

En el grup parlamentari del PSOE al Congrés es comparteix el convenciment que Sánchez es mantindrà ferm davant Felip VI perquè "no en queda una altra i hi ha molts més motius per al no". Tot i això, Sánchez reiterarà la seva disposició que el PSOE "estarà sempre en la solució" i que l'objectiu és evitar les urnes, a les files socialistes no es tanca la porta a uns nous comicis. "Si hi ha terceres eleccions, no serà per nosaltres", van apuntar des de la direcció del grup parlamentari.