Familiars de les víctimes de l'accident del tren Alvia que va passar ara ja fa tres anys es van concentrar ahir a la compostel·lana plaça de l'Obradoiro i van demanar la dimissió de l'exministra de Foment i actual presidenta del Congrés, Ana Pastor. Als peus de la catedral de Santiago de Compostel·la, coincidint amb el mateix dia que es compleix el tercer aniversari de la catàstrofe ferroviària que es va saldar amb 80 morts i més de 140 ferits, els integrants de la Plataforma Víctimes Alvia 04.155 van tornar a reclamar a crits veritat i justícia durant la concentració.

Encara que van llançar acusacions contra el PP i el PSOE per entendre que oculten informació sobre les causes de l'accident i per oposar-se a la creació d'una comissió d'investigació parlamentària, les principals crítiques les rebia l'exministra Ana Pastor.

Teresa Gómez-Limón, viatgera del tren accidentat i diputada del PP a l'Assemblea de Madrid en el moment de la catàstrofe, va demanar a Pastor que dimiteixi del seu actual càrrec de presidenta del Congrés. "La ministra va mentir en seu parlamentària perquè va dir que la CIAF (Comissió d'Investigació d'Accidents Ferroviaris) era independent, a més de moltes altres mentides. En qualsevol país del nostre entorn aquesta senyora seria a casa, hauria dimitit i per això ara demanem la seva dimissió immediata", va dir Gómez-Limón.

També va aprofitar per criticar l'absència d'Ana Pastor a la reunió que a principis d'aquesta setmana tenien programada amb ella a la seu del Ministeri.

"La reunió va durar cinc minuts i li vam donar tres peticions: la creació d'una comissió tècnica independent, una altra comissió parlamentària i que demani perdó, i que quan tinguessin resposta a aquestes tres preguntes, si volien que ens cridessin. Mentrestant, no ens vam asseure a sentir més mentides perquè hem sentit tres anys de mentides", va assegurar l'exdiputada popular.

A més, Gómez-Limón va demanar que es retiri de la causa judicial l'informe de la CIAF o si més no que es consideri "de part". "És un informe d'Adif i de Renfe, signat per Adif i Renfe", va subratllar. També va valorar que l'Agència Ferroviària Europea hagi ratificat que la investigació de Foment sobre l'accident de l'Alvia no va ser independent. "El que és terrible en aquesta història és que Europa t'hagi de confirmar el que tu ja sabies, que Europa t'hagi de donar el que no et dóna el teu país. És veritablement trist", va afirmar en aquest sentit.

Per la seva banda, Jesús Domínguez, president de la Plataforma Víctimes Alvia 04.155, va apuntar sobre l'informe de la CIAF que a més de no ser independent "està molt mal fet, que és el mateix que diu l'Agència Ferroviària Europea".

Segons el president de la plataforma, l'informe de la CIAF "no analitza les causes estructurals d'arrel i que afecten Adif, Renfe i Ineco", l'empresa pública especialitzada en enginyeria i consultoria. A més, va criticar que alguns perits de la Xunta de Galícia hagin "plagiat el contingut de l'informe de la CIAF". Aquesta situació "es pot considerar una autèntica vergonya", va indicar.

Respecte a la reunió a la qual finalment no va assistir Ana Pastor, va indicar que la trobada "era amb la ministra". "La reunió es va acordar amb ella perquè ens ho van assegurar des del seu gabinet i des de protocol", va recordar. "La que ha mentit és la ministra i la que ha de donar la cara és també la ministra. A nosaltres ens és igual que ara ja no tingui el càrrec anterior i que sigui la presidenta del Congrés", va lamentar. "La que ha mentit és ella i la responsabilitat és seva i ella és la que havia de venrir. El que ha fet és fugir i ser una covarda amb 80 morts i més de 140 ferits", va afegir.