El jutge d'instrucció Álvaro Martín va rebutjar els recursos de reforma presentats pels exconsellers andalusos socialistes Gaspar Zarrías i Magdalena Álvarez, que van ser processats en el cas dels ERO dins de la peça política, la del procediment emprat per la Junta d'Andalusia per pagar ajudes. El magistrat de reforç del jutjat d'instrucció 6 de Sevilla també va rebutjar els recursos presentats pel viceconseller d'Innovació Gonzalo Suárez Martín i l'exsecretària general tècnica de la Conselleria de Treball Lourdes Medina Varo.

La Fiscalia Anticorrupció també s'havia oposat als recursos presentats pels quatre exalts càrrecs de l'Administració andalusa perquè va assegurar que l'ordre de processament del jutge «conté un relat dels fets amb rellevància penal suficient i clar».

En aquesta peça «política» dels ERO, el jutge ha processat 26 exalts càrrecs de la Junta d'Andalusia, entre ells als expresidents andalusos Manuel Chaves, al qual s'imputa prevaricació administrativa -que no comporta presó-, i José Antonio Griñán, al qual també imputa malversació. Els expresidents van recórrer l'ordre de processament, dictada el 31 de maig, directament davant l'Audiència de Sevilla, que encara s'ha de pronunciar.

El jutge ha processat els 26 exalts càrrecs per participar entre els anys 2000 i 2011 en el repartiment de 855 milions d'euros per a ajudes sòciolaborals i d'empreses amb un procediment creat per «eludir l'aplicació dels procediments ordinaris i, especialment, els mecanismes de control previ de la Intervenció General de la Junta d'Andalusia». Per rebutjar el recurs de Zarrías, que va argumentar l'absència de documents pendents d'aportar, el jutge assegura que «la documental pendent no és essencial».