La policia espanyola ha detingut tres persones acusades d´explotar sexualment travestis i transsexuals arreu de l´Estat. Les víctimes, la majoria provinents de zones deprimides de Veneçuela i amb greus problemes econòmics, tenien la promesa d´aconseguir grans quantitats de diners en poc temps. En arribar, però, havien d´eixugar un deute mínim de 8.000 euros i eren tractades de forma denigrant i vexatòria. La investigació, impulsada per la comissaria general d´estrangeria i fronteres i la unitat contra el crim organitzat de Barcelona, es va iniciar fa poc més d´un any quan una víctima de l´organització va trucar al telèfon d´atenció al tràfic de blanques (900 10 50 90) per denunciar que estava essent obligada a exercir la prostitució. Gràcies a la trucada i mesos d´investigació, la policia va poder desmantellar el grup criminal i alliberar tres persones víctimes de l´explotació.

L´organització criminal per obtenir majors beneficis i per impedir l´arrelament dels travestis i transsexuals -i evitar així que algú les pogués ajudar- obligava les víctimes a traslladar-se contínuament arreu de l´Estat, on exercien la prostitució tant en pisos com en carrers de diverses localitats. El líder del grup disposava de l´ajuda de la seva mare a Veneçuela, que donava a les víctimes tota la documentació necessària per viatjar a Espanya. De fet, el líder del grup tenia un acord amb un ciutadà espanyol -també arrestat- que s´encarregava de formalitzar una carta d´invitació davant la policia, cosa que permetia a les víctimes justificar el motiu del seu viatge a Espanya i així no tenir problemes per entrar al país. La víctima s´havia d´aprendre diversos aspectes de la vida personal dels investigats i fingir una relació d´amistat per si era interrogada a la frontera.

Un cop a l´Estat, la xarxa feia fotografies a les víctimes i les penjava en pàgines web de contactes eròtics, per així publicitar el seus serveis. Segons la policia, el líder del grup amenaçava constantment a les víctimes amb fer-los mals, tant a elles com a les seves famílies, i les tractava de forma despectiva amb humiliacions i vexacions. També les castigava augmentant el seu deute de forma indiscriminada o no permetent que usessin les habitacions, obligant-les a utilitzar el sofà o el terra per dormir durant setmanes. En el marc de la investigació, els agents també van descobrir que els membres de l´organització disposaven d´un laboratori instal·lat en un pis, on tallaven i elaboraven diverses substàncies estupefaents per traficar amb elles.

Precisament, el tercer detingut és un home que els agents van localitzar en el laboratori i que va intentar fugir amb uns 7.000 euros en efectiu, presumptament provinents de la venda d´aquestes substàncies estupefaents.