El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va escoltar les educades reclamacions del president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, pels seus comentaris discriminatoris contra els immigrants mexicans als EUA, però ni va demanar perdó ni va descartar la idea de construir un mur a la frontera comuna. En una jornada que va començar amb una tempesta de crítiques a Peña Nieto per rebre Trump a la residència presidencial de Los Pinos, gest qualificat per alguns analistes d'«error històric» i fins i tot «traïció», la visita, a més de breu, va resultar menys tensa que l'ambient creat en els seus prolegòmens.

Trump va aterrar a l'Aeroport Internacional de Ciutat de Mèxic procedent de Califòrnia després de fer-se públic dimarts que acceptava l'excepcional invitació cursada a la seva persona i a la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, de reunir-se amb Peña Nieto. Un fet sense precedents en plena campanya per a les eleccions a la Casa Blanca, que enguany seran el 8 de novembre.

En el cas del candidat republicà, la visita arribava carregada de ressentiments per haver qualificat de «criminals» i «delinqüents» els immigrants mexicans als EUA durant la seva campanya. També pel seu anunci de deportar els onze milions d'immigrants que viuen de forma il·legal al seu país i la seva advertència d'obligar Mèxic a pagar la construcció d'un mur a la frontera comuna.

Trump en cap moment va pronunciar una disculpa que hagués justificat la visita per a un Peña Nieto que viu una greu crisi de popularitat. El polèmic multimilionari va afegir que «és necessari construir un mur per frenar la immigració il·legal i el flux d'armes i d'efectiu», així com va apuntar que «aquest ha de ser un objectiu compartit».