El candidat republicà a la Casa Blanca, Donald Trump, va captar l'atenció de tots els mitjans després de mostrar dubtes sobre el lloc de naixement del president nord-americà, Barack Obama, per després assegurar que creu fermament que va néixer als Estats Units. «El president Barack Obama va néixer a Estats Units i punt. Ara volem tornar a centrar-nos a fer uns Estats Units més forts i grans de nou», va afegir Trump, parafrasejant el seu lema de campanya «Fer els EUA grans de nou».

Trump, la rellevància del qual com a figura amb ambicions polítiques va néixer el 2011 amb la campanya que va orquestrar per forçar la Casa Blanca a publicar el certificat de naixement del president, va celebrar ser ell qui ha posat punt i final a la polèmica.

El surrealista episodi va començar dijous quan el mateix Trump es va negar a aclarir, en una entrevista amb el diari The Washington Post, si encara tenia dubtes sobre la nacionalitat d'Obama, que va néixer a Hawaii i és de mare nord-americana i pare kenyà. Això va fer que l'atenció de tots els mitjans i el debat de campanya se centrés ahir en Trump, que va celebrar un acte amb militars veterans en el recentment inaugurat Hotel Trump de l'avinguda Pennsilvània de Washington, a tocar de la Casa Blanca.

Abans que resolgués la polèmica, a la seva manera, la seva rival demòcrata, Hillary Clinton, i fins i tot el president Obama, que havia convocat la premsa per a una reunió sobre l'Acord d'Associació Transpacífic (TPP), van haver de reaccionar a un tema oblidat. Obama es va mostrar visiblement molest per haver de referir-se a un tema que semblava enterrat des de 2011 i va confiar que la campanya «reflecteixi assumptes més seriosos».