La dimissió del ja exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez no ha apagat el debat instal·lat en el partit sobre l'abstenció en un hipotètic segon debat d'investidura de Mariano Rajoy, una qüestió sobre la qual ahir van tornar a confrontar postures els responsables de la formació. Replantejar-se si el PSOE facilita el Govern de Rajoy, revocant així la resolució presa fa mesos pel Comitè Federal en contra de permetre un Govern del PP, és precisament una de les tasques que afronta la gestora que des d'ahir regeix el partit, encapçalada pel president asturià Javier Fernández.

El secretari general valencià i president de la Generalitat, Ximo Puig, va admetre que la imatge que va donar el seu partit "no va ser la més gratificant" i va assegurar que el PSOE "necessitava un "big bang" i s'ha produït" amb la dimissió de Pedro Sánchez. Pel que a la formació de govern, Puig va insistir ahir que el Partit Popular no ha fet res per obtenir la confiança del PSOE. "No podem ni conformar un govern de coalició ni ajudar a la seva instauració en el poder", va ressaltar.

El canvi i trasbals que viu el Partit Socialista es va fer palès de nou amb noves dimissions. En aquest cas, l'exministre Jordi Sevilla anunciava ahir que renunciava a seguir treballant com a assessor del PSOE. Es dóna el cas, a més, que Sánchez va nomenar Sevilla responsable econòmic del partit. A través d'una piulada a Twitter, Sevilla anunciava la dimissió "després de 15 anys treballant a Ferraz amb Pedro Sánchez, demà formalitzaré la meva renúncia. Ha estat un honor. Ànims i sort!". Sevilla ja havia manifestat el seu malestar dijous passat quan va dir sentir "vergonya aliena" davant la rebel·lió del sector crític per destituir Sánchez amb la renúncia de la meitat dels membres de l'Executiva Federal.

Esperança al PP i C's

Per la seva banda, el Partit Popular i Ciutadans veuen una escletxa d'esperança per formar govern amb Rajoy al capdavant després de la dimissió de Pedro Sánchez.

El coordinador general del PPC, Xavier García Albiol, espera que la nova direcció del PSOE "passi del 'no és no' a acabar amb la situació de bloqueig polític que viu Espanya, que és el que vol la majoria d'espanyols".

El dirigent popular també va mostrar la seva "enorme" preocupació per l'actitud del PSC, que "segueix enrocat en la seva voluntat d'arribar a acords per governar amb els independentistes, aquells que volen trencar Catalunya de la resta d'Espanya, cosa que resulta insòlita", segons va dir en un comunicat. Segons el seu parer, "resulta sorprenent que dins del PSC no s'alci cap veu en contra del que estan defensant Miquel Iceta i Núria Parlón, que és el pacte amb els independentistes".

Per la seva part, el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, demanava ahir a PP i PSOE que arribin a "un acord de mínims" que acabi amb el bloqueig polític a l'Estat. "Apel·lem a la responsabilitat de PP i PSOE per tal que siguin capaços d'arribar a un pacte", va assenyalar Villegas, que va evitar però valorar la marxa de Sánchez en considerar-ho un afer intern. "Després de quasi nou mesos de bloqueig institucional, serien impensables unes terceres eleccions", va reflexionar en veu alta el vicesecretari general de Ciutadans.