La imminent campanya per arrabassar Mossul a les forces de l'autoanomenat Estat Islàmic està soscavant els pilars de l'organització gihadista. A la geografia de la ciutat els acòlits d'Abu Bakr al-Bagdadi han establert llocs de control per buscar els militants que han fugit i han aconseguit esclafar una rebel·lió interna que tenia com a principal objectiu ajudar les forces de seguretat iraquianes a recuperar l'enclavament, l'últim bastió del grup a territori iraquià.

L'Estat Islàmic ha executat 58 persones acusades d'haver intentat una conspiració frustrada la setmana passada. Els presumptes participants en el complot van morir ofegats i, com a càstig, van ser llançats a una fossa comuna als afores de la vila. Aquest relat coincideix amb les informacions que en els últims dies han difós mitjans locals denunciant la mort de diverses desenes de persones en cel·les submergides en aigua, unes de les nombroses pràctiques inhumanes utilitzades pels extremistes.

El cap de la traïció era un assessor local proper a l'autoproclamat califa Abu Bakr al-Bagdadi. El pla consistia a torpedinar la defensa de la ciutat que prepara des de fa setmanes l'EI incitant a una rebel·lió dins de l'organització i aplanant el camí a l'ofensiva que l'exèrcit iraquià té previst llançar aquest mes. La conspiració va ser descoberta després de l'arrest d'uns dels participants i la troballa en el seu telèfon mòbil d'un missatge relatiu a una transferència d'armes. Durant l'interrogatori, el pres va reconèixer que l'armament s'havia amagat a tres llocs esperant l'inici de la campanya militar. Els membres que havien ordit la maquinació eren militants del grup que va proclamar al juny de 2014 un califat en territori de Síria i l'Iraq.