El Comitè Federal del PSOE que va decidir ahir l'abstenció del partit en la investidura de Mariano Rajoy ha tornat a ser històric i ha reflectit de nou la divisió interna del partit. Tot i així, aquesta vegada el debat ha estat assossegat.

És inevitable comparar el comitè d'ahir amb el del passat 1 d'octubre, que va acabar amb la dimissió de l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez i la formació d'una gestora. Aquell dia, mentre centenars de simpatitzants cridaven a Ferraz defensant el no a Rajoy, a dins de la seu, a porta tancada, tenien lloc batalles descarnades i tot eren retrets creuats, crits i, fins i tot, plors. Aquest cop, en canvi, el comitè es va celebrar de forma molt més calmada. El president de la gestora, Javier Fernández, ho atribuïa a la voluntat de tots "d'oblidar" els fets "vergonyosos" de l'última vegada. Per això, segons ells, van ser capaços de debatre "amb duresa", però també amb "respecte".

Les posicions segueixen entrontades, i molt. Aquest fet va quedar clar des de l'inici de la reunió quan, a proposta de la gestora, es va conformar una nova Mesa del Comitè Federal presidida per José Blanco per a la qual no hi havia un acord previ. Els "sanchistes" es van queixar i tampoc els va agradar que Blanco imposés intervencions curtes. Alguns militants com José Antonio Pérez Tapias fins i tot parlaven de "formes autoritàries". Però la polèmica es va acabar aquí.

El comitè va començar i tothom que va demanar torn de paraula va poder parlar abans de votar. Res a veure amb la interminable discussió prèvia que va tenir lloc l'1 d'octubre sobre qui era l'autoritat del comitè, qui el presidia, qui decidia sobre què es parlava i qui donava la paraula a qui. Sense mencionar el to encès i les males formes amb les quals els socialistes van debatre aquell dia.

Percepcions positives

"Ha estat un debat molt tranquil, amb molt bones argumentacions per ambdues parts" afirmava a Efe un membre de l'òrgan, que va destacar les intervencions de Josep Borrell, Patxi López, Eduardo Madina o Ramón Jáuregui, entre d'altres. Un altre socialista feia broma sobre l'ambient que era "serè i tranquil", segons admetia. "Comparat amb el de fa tres setmanes això ha estat un pícnic". Alguns, com José Blanco i Vicente Álvare Areces, elevaven el seu optimisme i afirmaven veure en aquest canvi d'actitud un clar exemple que el PSOE surt "reforçat" d'aquest comitè. Pel veterà dirigent asturià aquesta reunió ha estat "intensa però molt ordenada, completament diferent de la d'octubre" i en la qual hi hagut "un debat obert i en plena llibertat"

I mentre els partidaris de l'abstenció valoraven la "llibertat de paraula" de la sessió d'ahir, els derrotats de la jornada demanaven llibertat per una altra cosa: votar al Congrés. En aquest sentit, alguns reclamaven que l'abstenció no sigui en bloc o que, fins i tot com va apuntar José Antonio Pérez Tapias, es faci un "sorteig" per escollir els onze vots mínims que necessita Rajoy. Tanmateix, tots els militants van fer gala de la contenció: ni els guanyadors de la votació van sortir exultants i els perdedors no van manifestar fortes crítiques en deixar el carrer Ferraz.