El Comitè Federal del PSOE, enmig d'una forta divisió interna, va prendre ahir la decisió històrica de facilitar la investidura de Mariano Rajoy amb l'abstenció, la qual cosa posarà fi a deu mesos de bloqueig en la formació de govern.

Serà la primera vegada en democràcia que els socialistes lliurin, de forma passiva, el govern al PP, després que els partidaris de l'abstenció hagin enterrat el "no és no" que Pedro Sánchez va abanderar fins que va haver de dimitir fa tres setmanes.

Amb una majoria prou folgada -139 vots enfront de 96-, abanderada per Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i Aragó, el Comitè Federal va acordar pronunciar-se en contra de Rajoy en la primera votació i abstenir-se en la segona després d'un intens debat de quatre hores que va deixar palesa la fractura del partit.

El president de la gestora, Javier Fernández, va rebutjar que hi hagi una abstenció mínima d'onze diputats, els suficients per investir Rajoy, postura compartida per l'andalusa Susana Díaz. Fernández va deixar clar que és "una cosa imperativa" que els 84 diputats socialistes, inclosos els del PSC, acatin el mandat del màxim òrgan.

El seu pla és intentar persuadir el PSC i els altres diputats reticents que vegin que l'abstenció és el millor per a tots "de cor", també per als socialistes catalans, perquè no és "una cosa vergonyosa", ni suposa donar suport al PP.

Els dirigents "sanchistes" que han defensat el "no" fins al final van reclamar a la gestora que administri amb "intel·ligència" la translació al grup de la decisió del màxim òrgan per tal de no aprofundir més en el cisma intern.

El de La Rioja César Luena, la madrilenya Sara Hernández o el castellanolleonès Luis Tudanca van confiar que no s'obligui a votar en bloc l'abstenció, encara que no van concretar cap fórmula alternativa.

Sí que van aportar una via per no dividir més el grup l'exministre Josep Borrell i José Antonio Pérez Tapias, a favor que els diputats puguin "votar en consciència".

Dels presidents autonòmics partidaris del desbloqueig i descomptant Fernández, només van intervenir Díaz i l'extremeny Guillermo Fernández Díaz, ja que els que governen gràcies a acords amb Podem van preferir guardar silenci.

Díaz, que no va pronunciar la paraula abstenció, es va mostrar convençuda que el PSC serà obedient. També va cridar els socialistes a preservar la "unitat" per mantenir un partit majoritari, perquè, de no plantar a cara a Podem, el PSOE acabarà com "una Esquerra Unida gran".

Enfront de la bretxa de la qual alerten els "sanchistes" entre la gestora i la militància, l'andalusa es va mostrar convençuda que la recuperació interna del partit va "més ràpid del que sembla" després de la convulsió que va patir en l'anterior Comitè federal.

L'exlíder del PSOE Pedro Sánchez no va acudir a la reunió, tot i tenir veu en el Comitè Federal com els seus antecessors. El que va ser el seu principal escuder, el portaveu al Congrés Antonio Hernando, va mostrar ahir el seu gir a l'abstenció, si bé no va poder ser a la votació en haver d'acudir al casament de la seva germana, on era el padrí.

Tot i que la divisió va marcar tot el Comitè, els socialistes van ser capaços almenys de recuperar les formes i debatre a porta tancada.