El president del Govern, Mariano Rajoy, va jurar el càrrec davant el Rei i encara ja la fase en què haurà de decidir definitivament l'estructura del seu nou Executiu i les persones que en formaran part. El Butlletí Oficial de l'Estat va publicar el reial decret amb el seu nomenament signat diumenge per Felip VI, que va presidir l'acte al Palau de la Zarzuela en què Rajoy va tornar a jurar la Constitució. Amb la mà dreta sobre un exemplar del text constitucional i l'esquerra sobre un altre de la Bíblia, el cap de l'Executiu va triar novament la fórmula de la jura per expressar la seva fidelitat al càrrec.

A l'acte, celebrat al Saló d'Audiències de la Zarzuela, va actuar com a notari major del Regne el titular de Justícia en funcions, Rafael Catalá. A més, van ser-hi la presidenta del Congrés, Ana Pastor, i el president del Senat, Pío García-Escudero, així com el del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos, i el del Tribunal Suprem i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.

En un comentari al seu compte de Twitter, Rajoy va expressar l'honor que havia estat per a ell jurar de nou el càrrec de president, que va dir que assumeix «amb lleialtat i responsabilitat». Després de la seva jura, va tornar al Palau de la Moncloa per anar perfilant la composició del seu nou Gabinet. Ell mateix va avançar dissabte passat, just després d'aconseguir la seva investidura pel Congrés, que seria dijous a la tarda quan comunicaria al Rei els noms dels seus ministres i, a continuació, els faria públics.

Enmig de les travesses sobre els futurs ministres, el vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, es va mostrar convençut que Rajoy triarà el ?millor dels governs possibles per seguir avançant i fent reformes en diàleg no només amb Ciutadans, sinó també amb la resta de partits.

Preguntat pel futur de María Dolores de Cospedal, va defensar la seva continuïtat al capdavant de la Secretaria General del PP fins al pròxim Congrés Nacional del partit. «Seria el lògic i natural», va afirmar Maíllo. Un altre vicesecretari del PP, el de Comunicació, Pablo Casado, va destacar que Rajoy sol encertar amb els seus equips.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va demanar al cap de l'Executiu una llei de pressupostos de manera «urgent» per poder redactar els comptes autonòmics de 2017 i, a continuació, un canvi en el sistema de finançament autonòmic.

Jornada de felicitacions

Durant la jornada es van succeir les felicitacions a Rajoy per part de diversos dirigents internacionals, entre ells la cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande; i els presidents de la Comissió, el Consell i el Parlament europeus, Jean Claude Juncker, Donald Tusk i Martin Schulz, respectivament.