La gestora que dirigeix ??Javier Fernández ja porta un mes al capdavant del PSOE en el qual la seva principal tasca va ser gestionar el debat polític que va desembocar en l'abstenció a la investidura de Mariano Rajoy, sense aconseguir aplacar la profunda divisió que arrossega el partit després la dimissió de Pedro Sánchez. El mandat del Comitè Federal de facilitar el govern del PP i el fet que no es permetés una abstenció mínima als partidaris del no a Rajoy han fet créixer el malestar del sector afí a Pedro Sánchez.

Paral·lelament, la decisió d'aquest de renunciar a l'escó per intentar tornar a optar a la secretaria general ha causat enuig en l'ara sector oficialista, de manera que la fractura, lluny de superar-se, ha crescut des del convuls Comitè Federal del passat dia 1, en el qual la gestora va prendre el control del PSOE després de la marxa de Sánchez.

A més de com la gestora ha dirigit el partit en l'últim mes, els «sanchistes» estan indignats pel fet que encara no se sàpiga quan se celebrarà el proper congrés en el qual s'ha de triar secretari general i una nova Executiva. «La funció que té la gestora és preparar el congrés. No està per cronificar-se», es queixava un dels diputats afins a Sánchez després de recordar que el compromís de totes les federacions va ser activar l'assemblea federal una vegada que hi hagués govern. Un altre dirigent crític amb Ferraz recordava que l'última gestora que hi va haver al PSOE, al març de 2000, després de la dimissió de Joaquín Almunia, va convocar el congrés al juliol d'aquell any, fet pel qual va estar operativa menys de cinc mesos.

Per part seva, el president del PSC, Àngel Ros, va advertir que el PSOE cometria «un error polític important» si decidís apartar els socialistes catalans dels òrgans de direcció del partit. «Ara el que cal fer és cosir i sumar i els socialistes catalans som imprescindibles per al projecte de progrés a tot Espanya, que hem de liderar els socialistes. No hi ha cap altra força alternativa a nosaltres», va afirmar Ros.

El president del PSC va assegurart que el paper del socialisme català resulta «imprescindible» per refer la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya, i per això seria un greu error, va dir, apartar el PSC de l'executiva del PSOE. Ros va declarar també que des del PSOE «no es va actuar amb justícia amb Pedro Sánchez» i va reivindicar la «sensibilitat» cap a Catalunya i l'anomenat «problema català» que ha mostrat sempre l'exlíder socialista.

El diputat socialista Odón Elorza va lamentar que els seus «esforços davant la gestora» del PSOE «demanant mesures de distensió, raonables i constructives» hagin «resultat inútils». Elorza, que va compartir aquesta reflexió a les xarxes socials, és un dels quinze diputats socialistes que no va respectar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy.