Senyor Manley, com estan les coses després de la decisió del Govern britànic d'optar per un Brexit dur que suposarà una ruptura total de les relacions comercials amb Brussel·les per prendre les regnes de la immigració?

Estem estudiant la situació que es va produir després del referèndum del 23 de juny i l'únic que tenim clar de moment és que volem mantenir una relació estreta i fins i tot reforçada amb la Unió Europea i amb els seus estats membres.

Tan greu és la preocupació dels britànics per la immigració?

És una preocupació gran per a una part important dels britànics que vol que el Govern prengui el control sobre el nivell dels fluxos migratoris.

Els empresaris britànics estan molt preocupats per la possible incidència del Brexit en les exportacions i importacions, que es poden veure gravades fins amb un 20 per cent. Com ho veu vostè?

El Regne Unit té una economia molt forta, és l'economia del G-7 que més creix i a més té una taxa d'atur inferior al cinc per cent. Som el país on més fàcilment es poden fer negocis i crear una empresa. Els empresaris saben que estem treballant perquè aquesta sortida d'Europa sigui un èxit no només per a nosaltres sinó per a tota la UE. Volem un acord "win-win" en què totes les parts guanyin.

No ha quedat desautoritzat el Parlament britànic en perdre el referèndum per continuar o sortir de la UE?

El referèndum va venir precedit d'un intens debat tant a la Cambra dels Comuns com a la dels Lords. Ara s'està treballant per redactar la nostra petició de sortida de la UE i aquesta tasca la realitzen conjuntament els nostres ministres i el Parlament britànic.

Hi ha la possibilitat que el Parlament voti en contra del Brexit?

El Govern de Theresa May té majoria al Parlament, però el que vol és fer aquesta desconnexió d'Europa amb el consens d'altres partits.

El 2030, el PIB britànic serà un 5 per cent inferior i la seva riquesa neta, un 4 per cent menor que si continués a la UE, segons l'Informe de Política Econòmica número 16 de l'OCDE. Estan informats els britànics de les conseqüències econòmiques que adverteix aquest informe?

Els britànics estan més que informats perquè abans del referèndum es va produir un debat molt intens sobre els efectes del Brexit.

Doncs no sembla molt disposada Europa a posar-los les coses fàcils en aquest divorci.

Castigar els britànics seria un error.

El Financial Times acaba de publicar que l'abandonament de la UE li costarà a Gran Bretanya 20.000 milions d'euros.

I per això busquem fórmules que minimitzin les despeses d'aquesta sortida.

Quina lectura fa que molts britànics miressin a Google què era el Brexit després de votar a favor a mesura que s'anaven coneixent els resultats?

Cal respectar la decisió del poble britànic que per majoria va aprovar la sortida de la UE. El referèndum del Brexit va ser l'exercici democràtic més important de la nostra història.

Se suposa que la caiguda de la lliura a nivells de la crisi de 2008 afavorirà les seves vendes a l'exterior, però la incertesa pot provocar la venda d'actius de risc a Gran Bretanya a la recerca de refugis més segurs com els Estats Units, Alemanya o el Japó...

És cert que s'ha produït una caiguda del valor de la lliura en els últims mesos, però ja veurem què passarà en els anys que vénen. La tasca més important del Govern passa ara per afavorir un context i un marc regulador que afavoreixin el creixement de les empreses i la creació d'ocupació de qualitat. Seguirem rebent amb els braços oberts la inversió estrangera.

Què va passar perquè Margaret Thatcher es tragués el jersei amb l'eslògan "Europa o res" en el referèndum per a la permanència de 1975 perquè al final virés a favor que la Gran Bretanya abandonés la Unió Europea?

El que crec que ha passat és que el poble britànic ha acabat perdent la confiança en el projecte europeu.

Per què?

No hi ha una explicació única. N'hi ha que se senten frustrats amb la globalització i d'altres que volen que el Regne Unit sigui més independent.

Com va influir la incorporació dels països de l'est a la UE el 2004 i la consegüent allau d'emigrants cap al Regne Unit?

L'ampliació de la UE ha estat un dels grans èxits d'Europa, però també va suposar una allau d'immigrants al nostre país que preocupa els britànics, que veuen com aquests fluxos migratoris afecten els serveis públics socials, escolars i sanitaris.

Va ser llavors més eficaç amenaçar amb la immigració que amb els suposats avantatges econòmics del Brexit que perdien força al final de la campanya?

L'única cosa certa és que la campanya a favor del sí al Brexit ha guanyat i també és certa la preocupació que existeix amb aquesta immigració, de la que d'altra banda estem molt orgullosos.

Com digereix els atacs xenòfobs que pateixen els estrangers, entre ells els espanyols, al seu país?

Durant les primeres setmanes posteriors al Brexit es va produir un augment d'aquest tipus de delictes que no tolerarem. La situació s'està reconduint perquè perseguirem aquest tipus d'actes greus que no tenen res a veure amb la multiculturalitat del Regne Unit.

Quina culpa ha tingut la globalització en el Brexit?

Hi ha gent que no veu els beneficis d'aquesta globalització o que sent que no beneficia els seus fills. El que volem fer és canviar aquest sentiment de decepció i preparar totes aquestes persones perquè siguin capaces de competir en un món globalitzat del qual no es poden amagar.

Si Gran Bretanya seguirà tenint els mateixos avantatges que estant a la UE i s'allibera de tots els seus inconvenients, els altres membres voldran el mateix i la UE acabarà desapareixent. Com ho veu vostè?

El que ha de fer la UE és definir millor el seu projecte de futur i fer veure als europeus els avantatges que els proporciona en comptes de castigar els britànics.

Com respondran a l'amenaça de la ministra principal d'Escòcia, Nicole Sturgeon, d'un nou referèndum a favor de la independència?

No pertoca aquest segon referèndum. Estem millor junts. Aconseguirem un acord sota la premissa que el Regne Unit va votar a favor de la sortida del Brexit. Parlarem amb escocesos, gal·lesos, irlandesos i anglesos per garantir-los que aquesta sortida sigui un èxit.

Li sembla similar la reclamació independentista d'Escòcia al que passa a Catalunya?

En absolut. Jo crec que tots estem millor junts però la nostra tradició i història és molt diferent a la d'Espanya. El Regne Unit està format per quatre nacions i això no és el que hi ha a Espanya.