n La dreta francesa es va reagrupar ahir entorn del seu nou candidat presidencial per a les eleccions del 2017, François Fillon, al mateix temps que el governant Partit Socialista, encara sense un aspirant per a l'Elisi, va agreujar els seus senyals de fractura.

François Fillon, primer ministre entre 2007 i 2012, va rebre ahir el suport unànime del centredreta francès, al terme d'uns esgotadors i tensos mesos de primàries en què van participar fins a 7 candidats, entre ells l'expresident Sarkozy. Vençut el diumenge el seu últim escull en segona volta (el també exprimer ministre Alain Jupppe), Fillon, de 62 anys, afronta ara el desafiament de vèncer a les presidencials d'abril i maig del 2017 la ultradretana Marine Le Pen, a qui situen com la rival.

Entre els Republicans, principal partit de centredreta a França, les crides a la unió van ser constants, fins i tot des dels més crítics amb Fillon, com el mateix Juppé o la moderada Natalie Kosciusko-Morizet, que va acabar quarta en la votació de les primàries. «Junts unirem forces», va dir a les xarxes socials l'exministra.

Fillon, un representant d'una dreta liberal en l'economia, conservadora en el social i favorable a una conciliació amb la Rússia de Vladímir Putin en assumptes com la guerra a Síria, ha aconseguit recaptar un sorprenent 66,5% dels suports entre els gairebé 4,4 milions de votants. El seu discurs nacionalista, catòlic-tradicional i en favor de l'autoritat de l'Estat en temps d'amenaces gihadistes ha captivat part de l'electorat més a la dreta, procliu a votar Le Pen.

La seva elecció ha suscitat l'interès de la cancellera alemanya, Angela Merkel, que el va felicitar ahir per la seva victòria «aclaparadora» a les primàries, les primeres que el centredreta francès realitzava en la seva història i que han servit per recaptar 17 milions d'euros (cada votant paga 2 euros), dels quals 9 milions s'invertiran en la campanya electoral.

Mentre la dreta i la ultradreta ja compten amb candidats i preparen al detall els comicis de 2017, el governant Partit Socialista navega entre la divisió i la incertesa.

Divisió perquè tant l'esquerra moderada, amb el jove exministre d'Economia Emmanuel Macron, com la radical, amb el veterà líder esquerrà Jean-Luc Mélenchon, ja compten amb candidats que participaran com a independents al marge del Partit Socialista. I incertesa perquè encara no s'albira a un bon candidat que pugui salvar els socialistes del desastre electoral que els sondejos sospiten.

François Hollande, el president amb els índexs menys populars a França en les últimes dècades, té previst anunciar si opta a la reelecció d'aquí a uns dies. Per a molts col·legues de partit i de Govern una nova candidatura d'Hollande seria un gran error, per això el cap de Govern, Manuel Valls, coqueteja amb la possibilitat de presentar-se a les primàries.