Les cendres de Fidel Castro van ser enterrades ahir al cementiri de Santa Ifigènia de Santiago de Cuba, en un acte privat en el qual només van assistir-hi familiars i alguns líders polítics estrangers propers a l´expresident cubà.

Malgrat que les autoritats no van revelar gaires detalls de l´enterrament del líder de la Revolució cubana, se sap que les cendres de Castro descansen prop d´on reposen altres noms importants de la història cubana, entre ells el gran heroi de la pàtria cubana, José Martí.

El germà de Fidel Castro i actual president del país, Raúl Castro, va ser l´encarregat de dipositar l´urna de cedre amb les cendres a l´interior d´una roca que, segons algunes informacions, va ser portada de la «Sierra Maestra», lloc on l´exèrcit dels «barbuts» va protagonitzar la seva batalla guerrillera.

Un comiat privat

L´últim viatge de Fidel Castro es va iniciar el diumenge a les 6.40 de l´hora local, quan l´urna amb les seves cendres va sortir de la Plaça de la Revolució de Santiago de Cuba, on havia passat tota la nit, amb destí al cementiri. El recorregut va durar uns vint minuts i va ser presenciat per centenars de persones.

Estava previst que a la cerimònia d´enterrament de les restes de Castro hi assistissin els presidents de Veneçuela, Nicolás Maduro, i Bolívia, Evo Morales, així com els expresidents de Brasil, Luiz Inàcio Lula da Silva i Dilma Rousseff.

Les autoritats cubanes van bloquejar l´accés al cementiri als mitjans de comunicació estrangers, així com a un centenar de persones que s´havien reunit a l´entrada de Santa Ifigènia. Els congregats a l´exterior del recinte portaven retrats de Castro i cridaven consignes de lloança cap a la figura de l´expresident cubà.

Dues hores més tard, el seguici va sortir del cementiri ja sense les restes de Castro.