Ciutadans donarà suport al sostre de despesa aprovat divendres pel Govern, però s'abstindrà en la votació del decret de reforma de l'impost de societats i de pujada d'impostos especials en no compartir que l'Executiu prefereixi la via impositiva per obtenir ingressos en lloc de reforçar la lluita contra el frau fiscal. És la posició que tindrà Ciutadans al ple de la setmana que ve, quan es votaran aquests dos decrets, segons va confirmar el president del partit, Albert Rivera, després de la reunió de l'Executiva.

També, durant aquesta negociació, «complexa», que va culminar diumenge amb una conversa telefònica amb el president del Govern, Mariano Rajoy, Ciutadans ha acceptat reduir de 5.000 a 3.850 milions d'euros en inversions en despesa social i mesures de dinamització econòmica.Cinc mil milions inclosos en el pacte d'investidura per invertir el 2017 del total de 28.500 previstos per a tota la legislatura.

Malgrat que les xifres no s'ajusten al que s'havia pactat inicialment, Rivera va destacar l'acord assolit diumenge en afirmar que estan satisfets, si bé va reiterar que no donaran suport als pressupostos i fins i tot podrien presentar una esmena a la totalitat si aquests no recullen les mesures incloses en el pacte d'agost.

Mesures destinades a incrementar la despesa en Sanitat, Educació i Dependència, així com en R+D+I, en Justícia, implementar el complement salarial i el xec formació, entre d'altres. També es va referir al compromís adquirit pel Govern amb Ciutadans per augmentar en dues setmanes el permís de paternitat i equiparar-lo amb el de maternitat.

Considera que l'acord per al sostre de despesa «és una bona notícia per a la classe mitjana i treballadora i és el que els ciutadans esperaven d'aquesta nova etapa», i també va valorar l'«estabilitat» que genera. El pacte no contempla cap increment d'impostos per a les persones físiques, va recordar Rivera, perquè no comparteixen que el camí sigui «ficar la mà a la butxaca dels espanyols», va dir, després de lamentar que l'Executiu hagi ficat en el mateix decret llei tots els impostos.

En aquest sentit, el líder de Ciutadans va explicar que la seva formació política s'abstindrà en el debat d'aquest decret impositiu i va advertir que si la modificació de l'Impost de Societats hagués estat per separat, Ciutadans hi hagués votat a favor perquè és una de les mesures recollides en el pacte d'investidura amb el PP.

A més, va criticar la pujada del 3% en les bases màximes de cotització per ajudar a finançar les pensions i mantenir l'equilibri dels comptes de la Seguretat Social i va dir que aquesta alça perjudica els autònoms i va en contra de la Llei de mesures urgents d'impuls a aquest col·lectiu que actualment es tramita.

«No estem a favor d'aquesta mesura, és contradictòria amb la reforma del Règim Especial d'Autònoms que volem plantejar», va puntualitzar.

Va insistit en les seves crítiques a l'Executiu per incrementar els impostos (alcohol, tabac i begudes carbonatades) en comptes d'optar per iniciatives per lluitar contra el frau fiscal o per recuperar els 1.000 milions d'euros procedents dels defraudadors que es van acollir a l'amnistia fiscal de 2012 i no van pagar el 10% dels diners que van aflorar.

Perseguir el frau fiscal

«No ens sembla legítim el missatge d'inici de legislatura que estan donant el PP i el PSOE amb aquesta pujada» per «no atrevir-se» a perseguir el frau fiscal, donant a entendre que els socialistes donaran suport aquest increment dels impostos.

En un altre ordre de coses, el PSOE es va reafirmar en què cal emprendre una reforma constitucional «consensuada» i «ben mesurada per a un nou llarg període de convivència», en el seu manifest amb motiu del Dia de la Constitució, en el qual es va mostrar disposat a «aixecar la bandera de les reformes i els consensos».

Per als socialistes, «el temps per a la reforma constitucional ha arribat» i aquesta ha de portar-se a terme si es vol garantir el «progrés», la «pau social», l' estabilitat política» i la «solidaritat territorial» per a les generacions vives d'espanyols i les futures.

Segons la seva opinió, la reforma de la Constitució ha de servir per «millorar l'estructura i el funcionament del model territorial en un sentit federal», enfortint simultàniament la unitat de l'Estat, l'autogovern de les comunitats i el respecte i integració democràtica de la diversitat de l'Espanya plural, i per adequar i reforçar la seva articulació amb la Unió Europea.

També, per protegir i garantir suficientment l'Estat del benestar, especialment els drets bàsics de les persones; enfortir i ampliar els drets fonamentals d'acord amb l'evolució dels nous temps, revitalitzar l'Estat de Dret i modernitzar i millorar la qualitat democràtica i de les institucions.