Almenys seixanta persones van morir durant un violent enfrontament entre dues faccions rivals en un complex penitenciari de Manaus, capital de l'estat d'Amazònia. El secretari de Seguretat Pública de l'estat, Sergio Fontes, va confirmar que es tracta de la «major massacre del sistema de presons d'Amazones», el qual està principalment controlat pel clan Familia do Norte (FDN). «Hem tingut la nit més sagnant de la història de l'estat en els presidis», va explicar Fontes després de la conclusió del motí, que va començar diumenge i va finalitzar el matí de dilluns.

Les autoritats consideren que la rebel·lió va començar per la baralla entre membres de l'FDN, que té un gran poder a la regió nord del país, i el Primer Comando de la Capital (PCC), establert a Sao Paulo. El motí, que va durar 17 hores, va provocar una massacre a l'interior del Complex Penitenciari Anísio Jobim (Compaj) i diversos cadàvers van ser decapitats, mutilats i cremats, segons es va poder observar en impactants imatges divulgades per alguns dels propis presos.

«Infeliçment estem davant de la major i més horrible massacre ja practicada en els presidis del Brasil», va assegurar Epitácio Almeida, president de la Comissió de Drets Humans de l'OAB a Amazònia, que va participar en les negociacions amb els presos per alliberar els 12 funcionaris que havien estat fets ostatges.

L'OAB va assenyalar que Familia do Norte (FDN) és un aliat conjuntural del poderós Comando Vermelho, una màfia amb base a Rio de Janeiro i rival del PCC, organització que va sorgir en la dècada dels 90 en els presidis paulistes. «Han estat morts molt violentes, amb esquarteraments i decapitacions amb els quals li van passar un encàrrec al PCC», va puntualitzar Fontes. Les baralles entre bandes són comuns a les presons de Brasil, que pateixen un problema de superpoblació i amuntegament.