n La Guàrdia Civil va detenir a Ceuta dues persones afins a l'organització gihadista Estat Islàmic que, després d'experimentar un llarg procés de radicalització, formaven part d'un grup cohesionat que havia arribat a un nivell molt alt de determinació per al desenvolupament d'activitats terroristes. A més, la Guàrdia Civil va localitzar un dipòsit d'armes que contenia un subfusell automàtic amb el seu carregador amb munició de 9 mm i tres matxets de grans dimensions.

Els arrestos es van portar a terme per suposats delictes de terrorisme en considerar que els detinguts són plenament afins a a l'estratègia de l'Estat Islàmic. La investigació, centrada en els entorns extremistes de Ceuta, va portar al descobriment d'un grup de persones que estaria en una fase avançada de radicalització en la ideologia gihadista.

Segons el Ministeri d'Interior, «els detinguts pertanyien a un grup d'extremistes que mantenien reunions en què s'enaltien els actes de terrorisme executats a diverses parts del món. En concret, l'atac del 13-N a París era vist com un exemple a seguir a Espanya».

Els seus vincles amb els entorns islamistes de la ciutat de Ceuta eren coneguts, ja que un d'ells és nebot del dirigent de la cèl·lula que va ser desarticulada el 2013 a la mateixa ciutat a l'operació Sham. Aquella cèl·lula, el dirigent de la qual i oncle d'un dels detinguts va ser condemnat a 12 anys de presó, ha estat la que més terroristes suïcides ha aconseguit enviar a Síria en tot el conflicte. A més, un dels detinguts, A.C.B., havia estat vinculat amb altres activitats delictives, i amb motiu d'una baralla entre bandes de narcotraficants el 2013 va ser ferit de bala, el que li va causar una lesió permanent invalidant. L'operació va ser portada a terme per agents de la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil i del Grup de Ceuta sota la direcció del Jutjat Central d'Instrucció número 3.