A dues setmanes de la conferència nacional del Partit Nacional Escocès, un segon referèndum per a la independència tensa l'agenda política a Londres. La primera ministra britànica, Theresa May, va acusar el partit independentista de tenir intencions de conduir la situació a «un túnel» i va demanar a a Escòcia que tingui seny. May va fer aquestes declaracions contundents a Glasgow coincidint amb la conferència del partit conservador escocès, tot assegurant que «el Partit Nacional Escocès fa política pensant-se que és un joc. Però la política no és cap joc i la gestió de les competències atribuïdes a Escòcia són massa importants per a ser desateses».

La primera ministra va afegir que «tots nosaltres sabem que el Partit Nacional Escocès mai pararà de torçar la veritat i distorsionar la realitat en el seu esforç per denigrar el nostre Regne Unit i portar més enllà la seva obsessió d'independència». Aquestes declaracions serveixen de precedent a la conferència del Partit Nacional Escocès, que es reuneix d'aquí a dues setmanes i que, segons diversos diaris, podria servir per anunciar formalment la polèmica intenció dels escocesos de celebrar un segon referèndum.

La resposta de Sturgeon

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va respondre ràpidament May advertint-la que ella no té mandat a Escòcia. La líder independentista va anar més enllà, acusant la nova política de Londres «d'obstinada i intransigent» amb els governs regionals.

Sturgeon va assenyalar que «la primera ministra ha de recordar això: El seu govern no té cap mandat dins Escòcia, i cap base democràtica per treure'ns d'Europa i el mercat comú en contra de la nostra voluntat».

«De manera creixent, aquest govern dels tories sembla que es pensi que pot fer el que vol a Escòcia i sortir-se amb la seva», va sentenciar Sturgeon. Aquestes declaracions tensen encara més l'avantmatx de l'inici formal del Brexit, que ha de tenir lloc el mes vinent. Sota aquest ambient, el govern escocès ha llançat el document de 60 pàgines que detalla les polítiques que és necessari seguir per mantenir Escòcia dins el Mercat Únic, juntament, amb l'amenaça d'un segon referèndum per a la independència en el congrés de la setmana vinent. Mentrestant, a Londres, el govern de Theresa May està en plena ebullició pel Brexit i la Cambra dels Comuns sembla tenir menys simpatia amb les demandes de Holyrood que la que va tenir el 2014, quan va permetre el referèndum independentista.