La preocupació ciutadana per la corrupció segueix la seva línia ascendent dels últims mesos i es va disparar en l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, en què la citen com a problema el 44,8 per cent dels enquestats, 7,5 punts més que en el sondeig anterior. La corrupció, que ja havia pujat més de tres punts en el sondeig anterior i ara escala més de set, es consolida així com el segon problema que més esmenten els ciutadans darrere de l'atur, que preocupa el 72,3 per cent dels enquestats, segons aquesta enquesta que es va elaborar entre l'1 i el 10 de març.

Un període en el qual es va produir la declaració davant del jutge com a investigat pel cas Auditori del llavors president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, que ha dimitit aquesta setmana. També es va celebrar en aquelles dates el judici pel saqueig del Palau de la Música.

La corrupció va entrar a formar part de les principals inquietuds dels ciutadans al novembre de 2011, i des de llavors ha aparegut sempre amb alts i baixos, arribant a aconseguir al novembre de 2014 el màxim històric del 63,8 per cent. En els últims mesos havia baixat, però ha augmentat des de l'inici de 2017 fins disparar-se al març.

Davant l'ascens de la preocupació per la corrupció, l'enquesta mostra una millor percepció de la situació econòmica, ja que disminueix en cinc punts el percentatge de ciutadans als que preocupa aquest assumpte (el 22 per cent davant del 27 del mes anterior), i també hi ha un major optimisme sobre la seva evolució.

Així, en la seva anàlisi de la situació econòmica, el 60,7 per cent la qualifica de dolenta o molt dolenta (1,4 punts menys que un mes abans), davant de només un 4,4 per cent (set dècimes més) que la veu bona i més d'un terç (34,3 per cent) que la titlla de regular.

Sobre el futur, el 22,6 per cent dels enquestats (un punt més que en el baròmetre anterior) consideren que l'economia millorarà d'aquí a un any, davant d'un 42,8 per cent, el mateix percentatge que en l'enquesta anterior, que no augura canvis, i un 20,7 per cent que augura un empitjorament.

És més optimista l'enquestat quan parla de la seva situació econòmica personal: el 37,4 per cent la qualifica de bona o molt bona, tot i que encara gairebé la meitat la veu regular (el 46,8 per cent) i hi ha un 15,5 que la considera dolenta o molt dolenta.

No esperen canvis en la seva situació econòmica personal la gran majoria dels enquestats, el 62,4 per cent, davant d'un 19,5 per cent que esperen que millori d'aquí a un any i un 7,7 per cent que creuen que serà pitjor.

Darrere de l'atur, la corrupció i l'economia, figuren com problemes per als ciutadans la classe política, tot i que en aquest cas baixa respecte el baròmetre anterior, en ser esmentada pel 20,5 dels ciutadans davant el 23,4 per cent del mes anterior.

Pessimisme sobre la política

No obstant això, la percepció negativa sobre la situació política continua sent molt elevada, ja que la qualifiquen de dolenta o molt dolenta el 70,9 per cent dels enquestats, davant de només un 2,4 per cent que la veuen bona.

No hi ha tampoc optimisme sobre el futur de la situació política: només el 12,4 per cent consideren que millorarà d'aquí a un any, davant de gairebé la meitat dels enquestats (47,6 per cent), que pensa que seguirà igual i un 23,8 per cent que augura un empitjorament.

El cinquè problema al qual fan referència els ciutadans és la Sanitat (11,7 per cent, 2,2 punts menys que en el baròmetre anterior), el sisè són els problemes socials (10,6 per cent, mig punt més) i el setè l'educació (10,3, vuit dècimes més) Completen la llista dels deu problemes els que estan relacionats amb la qualitat de l'ocupació (6,5 per cent), les pensions (4,3 per cent) i la immigració (4,1 per cent).