La primera ministra britànica, Theresa May, va traslladar al president del Consell Europeu, Donald Tusk, que la sobirania de Gibraltar no estarà a sobre la taula de les futures negociacions entre Londres i Brussel·les davant el Brexit sense el «consentiment» dels habitants del Penyal. Tusk i May van mantenir a Downing Street, despatx oficial de la primera ministra a Londres, la seva primera trobada des que el Govern britànic va activar la setmana passada l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia el procés de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

A la reunió, els dos dirigents van apostar per rebaixar la tensió a banda i banda del Canal de la Mànega, tot i el desacord sobre les fases que seguiran les negociacions i la polèmica sobre el futur estatus de la colònia britànica al sud d'Espanya.

Un portaveu de Downing Street va explicar després de la reunió que May va agrair a Tusk l'«enfocament constructiu» de l'esborrany amb les directrius per al futur diàleg que va publicar divendres passat el Consell. Un dels punts d'aquest document que ha provocat polèmica és una referència a Gibraltar en la qual es diu que hi ha d'haver acord amb Espanya perquè el pacte a què arribin Londres i Brussel·les s'apliqui al Penyal després del Brexit.

En aquest sentit, May va destacar que la posició del Regne Unit sobre Gibraltar «no ha canviat». Londres «buscarà el millor acord possible per a Gibraltar davant la sortida del Regne Unit de la UE» i «no hi haurà negociació sobre la sobirania» de la colònia «sense el consentiment del seu poble», va afegir la primera ministre britànica.

L'exministre laborista Peter Hain va posar a sobre de la taula, a través d'un article a The Guardian, la possibilitat de compartir amb Madrid la sobirania de Gibraltar per evitar que el Penyal quedi fora de la Unió Europea amb el Brexit.