El president del Govern, Mariano Rajoy, va desdenyar ahir la comissió d'investigació sobre el suposat finançament il·legal del PP, però no va voler fer cap menció explícita sobre qui ahir al matí va comparèixer davant aquest òrgan del Congrés, l'extresorer del partit Luis Bárcenas.

Mentre Bárcenas compareixia ahir al matí al Congrés, Rajoy va presidir la reunió del Comitè Executiu Nacional del PP a la seu del partit, una cita que va dedicar, sobretot, a fer balanç de l'economia, subratllar els acords assolits en aquests mesos de Govern i reclamar al líder del PSOE, Pedro Sánchez, unes «relacions normals» entre els dos partits.

En aquesta reunió, a la qual van faltar molts «barons» regionals, ningú, ni tan sols Rajoy, van fer referència explícita al extresorer i la seva compareixença a la Cambra baixa.

El líder del PP va ser contundent: la comissió «no aporta res a la lluita contra la corrupció», va ser promoguda per l'oposició amb l'única finalitat de treure un «profit partidista» i té ja les conclusions «redactades» per part de seus promotors.

Rajoy també va admetre la seva impressió que l'oposició va a tractar d'allargar els treballs de la comissió el major temps possible.

El vicesecretari de Comunicació del PP, Pablo Casado, va confirmar en roda de premsa les reflexions del president durant el Comitè i va assegurar que després d'haver-se produït la compareixença de Bárcenas els populars estan «igual de tranquils que la setmana passada».

Va assenyalar en aquest sentit que en el partit les consciències estan «molt tranquil·les» i encara que hi hagi qui que tractin de «escampar foscor», al PP s'encarregaran de «dissipar».

Casado va justificar el fet que el coordinador general del PP i portaveu a la Comissió, Fernando Martínez-Maíllo, no hagués fet preguntes Bárcenas perquè el mateix Maíllo va advertir que la comissió té «molts elements d'il·legalitat» i perquè encara que els populars volen estar presents «una altra cosa» és que participin d'aquest «circ».

«Hem d'estar a la serietat, i en el missatge de tranquil·litat que a Espanya no existeix impunitat», va assenyalar Casado.

Crítiques al silenci

Paral·lelament, el diputat i portaveu adjunt d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va destacar la poca informació que va revelarl'ex-tresorer del Partit Popular en la seva compareixença aquest dilluns en la comissió parlamentària sobre el presumpte finançament irregular del PP. «No entenem perquè Bárcenas era tant valent fa dos anys i ara no parla res», va indicar Rufián. )I el cofundador d'Podem Joan Carles Monedero ha denunciat que el silenci que ha mostrat avui l'extresorer és senyal que vivim en «un país emmordassat».