El Suprem dona un triomf a Trump i li permet el veto

Autoritza l'entrada en vigor d'algunes parts destinades a prohibir l'entrada de refugiats de sis països musulmans

27.06.2017 | 07:15

El Tribunal Suprem dels EUA va concedir una victòria al president, Donald Trump, en admetre a tràmit el cas del seu veto migratori i permetre l'entrada en vigor d'algunes parts de la seva iniciativa, destinada a prohibir l'entrada de refugiats i nacionals de sis països de majoria musulmana.

«La decisió unànime del Tribunal Suprem és una victòria clara per a la nostra seguretat nacional», va dir Trump en un comunicat, difós per la Casa Blanca.

«Com a president, no puc permetre que entri al nostre país gent que vol fer-nos mal. Vull a gent que pugui estimar als Estats Units i a tots els seus ciutadans, i que vagin a treballar de valent i ser productius», va subratllar Trump, que va emetre el seu veto suposadament per frenar el terrorisme gihadista.

La decisió del Tribunal Suprem implica que el Govern de Trump podrà negar l'entrada al país a qualsevol individu que no pugui provar que té familiars en territori nord-americà o que té plans ja establerts per treballar o estudiar en organitzacions dels Estats Units.

En concret, en un escrit de 13 pàgines i que no està signat per cap magistrat, el Tribunal Suprem va determinar que Trump podrà prohibir l'ingrés dels «estrangers que no tinguin cap relació genuïna amb una persona o una entitat dels Estats Units».

Per tant, la decisió dels jutges afecta sobretot als refugiats, que per definició estan fugint dels seus països d'origen i, en teoria, no tenen per què tenir cap relació amb els EUA.

Un dels principals arguments del Govern per imposar el seu veto va ser que països com Síria, Sudan i Iemen no tenen els mecanismes adequats per examinar a les persones que viatgen als EUA

L'ordre executiva de Trump buscava anul·lar durant 120 dies el programa d'acolliment de refugiats, així com prohibir durant 90 dies l'ingrés als Estats Units dels ciutadans de sis països de majoria musulmana (Iran, Somàlia, Sudan, Síria, Iemen i Líbia).

D'aquesta forma, només podran entrar els refugiats i els nacionals dels sis països musulmans que puguin demostrar que tenen una relació familiar o professional amb els Estats Units.

Trump va afirmar la setmana passada, que l'ordre podria entrar en vigor en 72 hores si les corts aixecaven el bloqueig que havia impedit la seva implementació.

De moment, el Govern dels EUA no ha especificat quan executarà la part del veto autoritzada i el Departament de Seguretat Nacional es va limitar a dir en un comunicat que «donarà detalls addicionals sobre la seva implementació» després de fer les consultes pertinents amb els departaments de Justícia i d'Estat.

Trump va tractar d'imposar el seu veto per primera vegada el 27 de gener, quan va signar una ordre executiva que va entrar en vigor de manera immediata i va sembrar el caos en aeroports de tot el món.

Aquest veto va ser bloquejat per la Justícia i, llavors, el 6 de març, Trump va signar una nova ordre que, a diferència de l'anterior, deixava fora als ciutadans de l'Iraq i modificava la provisió sobre refugiats sirians en prohibir la seva entrada al país durant 120 dies i no de manera indefinida, com establia el veto original. Aquesta segona ordre mai va arribar a entrar en vigor perquè va ser bloquejada per jutges a Hawaii i Maryland, Virgínia i Califòrnia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema