Els països europeus que participaran en la pròxima cimera del G20, liderats per Alemanya, es van aliar ahir a favor del lliure comerç i de l'Acord de París contra el canvi climàtic, en un front unit davant el proteccionisme dels EUA.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reunir a Berlín els líders de França, Regne Unit, Itàlia, Espanya, Holanda i Noruega, a més dels màxims representants de la Comissió Europea i del Consell Europeu, per consensuar la seva estratègia de cara a la cimera d'Hamburg, que tindrà lloc el 7 i el 8 de juliol.

El seu objectiu, va explicar, és aconseguir una actuació «concertada» davant els principals desafiaments d'aquest segle, des de l'economia i el canvi climàtic, al terrorisme, la immigració o les pandèmies.

Tots els presents van ratificar la seva adhesió a l'Acord de París després de la sortida dels EUA i van advocar per un comerç obert i just, enfront del «proteccionisme i l'aïllacionisme», va subratllar la cancellera.

«Estem vivint un moment únic i els riscos internacionals mai van ser tan crítics», va recalcar el president francès, Emmanuel Macron, qui va assegurar que seran «ferms» en la defensa de l'acord contra el canvi climàtic i va instar els europeus a actuar «amb coherència» enfront dels qui posen en dubte els seus principis.

Europa, va recalcar, és pràcticament «l'únic lloc on se segueix defensant una visió del comerç multilateral just enfront del proteccionisme, al «dúmping» i a la infracció de les regles internacionals».

En aquesta mateixa línia es va pronunciar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va exigir «claredat enfront del proteccionisme».

«Donem suport també el multilateralisme i demanem que les regles de joc siguin iguals per tots i que es respectin», va assegurar Rajoy.

Els líders europeus van deixar en mans de Merkel tancar un text de conclusions que les principals economies del món i les potències emergents puguin subscriure a Hamburg, però la cancellera no va voler aventurar què ocorrerà amb el president dels EUA, Donald Trump.

Merkel va deixar clar que mantindran una posició «fidel» a l'Acord de París, encara que no va revelar una fórmula per aconseguir un consens.

«EUA és una part important del G20 i farem tot el possible per treballar bé, en comú, sense minimitzar les diferències existents», va manifestar la cancellera.