Europa s'alia a favor del lliure comerç i de l'Acord de París per la cimera del G20

30.06.2017 | 07:06
Rajoy, esquerra, amb Macron i Merkel, ahir a Berlín.

Els països europeus que participaran en la pròxima cimera del G20, liderats per Alemanya, es van aliar ahir a favor del lliure comerç i de l'Acord de París contra el canvi climàtic, en un front unit davant el proteccionisme dels EUA.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reunir a Berlín els líders de França, Regne Unit, Itàlia, Espanya, Holanda i Noruega, a més dels màxims representants de la Comissió Europea i del Consell Europeu, per consensuar la seva estratègia de cara a la cimera d'Hamburg, que tindrà lloc el 7 i el 8 de juliol.

El seu objectiu, va explicar, és aconseguir una actuació «concertada» davant els principals desafiaments d'aquest segle, des de l'economia i el canvi climàtic, al terrorisme, la immigració o les pandèmies.

Tots els presents van ratificar la seva adhesió a l'Acord de París després de la sortida dels EUA i van advocar per un comerç obert i just, enfront del «proteccionisme i l'aïllacionisme», va subratllar la cancellera.

«Estem vivint un moment únic i els riscos internacionals mai van ser tan crítics», va recalcar el president francès, Emmanuel Macron, qui va assegurar que seran «ferms» en la defensa de l'acord contra el canvi climàtic i va instar els europeus a actuar «amb coherència» enfront dels qui posen en dubte els seus principis.

Europa, va recalcar, és pràcticament «l'únic lloc on se segueix defensant una visió del comerç multilateral just enfront del proteccionisme, al «dúmping» i a la infracció de les regles internacionals».

En aquesta mateixa línia es va pronunciar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que va exigir «claredat enfront del proteccionisme».

«Donem suport també el multilateralisme i demanem que les regles de joc siguin iguals per tots i que es respectin», va assegurar Rajoy.

Els líders europeus van deixar en mans de Merkel tancar un text de conclusions que les principals economies del món i les potències emergents puguin subscriure a Hamburg, però la cancellera no va voler aventurar què ocorrerà amb el president dels EUA, Donald Trump.

Merkel va deixar clar que mantindran una posició «fidel» a l'Acord de París, encara que no va revelar una fórmula per aconseguir un consens.

«EUA és una part important del G20 i farem tot el possible per treballar bé, en comú, sense minimitzar les diferències existents», va manifestar la cancellera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Una cinquantena d'eurodiputats reclamen a Rajoy que aturi la repressió

Els parlamentaris, de sis grups i 18 estats, asseguren que el referèndum és una "reivindicació...

Els equips de rescat treballen sense descans a Mèxic per trobar supervivents al sisme

Els equips de rescat treballen sense descans a Mèxic per trobar supervivents al sisme

Els grups d'emergència intenten localitzar enmig d'una enorme polseguera uns supervivents als...

El pas de l´huracà «Maria» causa almenys15 morts a Dominica i 6 a Puerto Rico

El pas de l´huracà «Maria» causa almenys15 morts a Dominica i 6 a Puerto Rico

El cicló de categoria 5 provoca el col·lapse dels sistemes de comunicacions, la destrucció de...

Trump anuncia noves sancions econòmiques contra Corea del Nord

Rússia avisa que la «histèria militar» al voltant del règim de Pyongyang pot portar a un «desastre»

Criden a declarar com a imputada la tresorera del Partit Popular

Criden a declarar com a imputada la tresorera del Partit Popular

Carmen Navarro compareixarà davant el jutge el 16 d'octubre ?El PP veu un «error» la citació...

La repetició de les eleccions a Kènia es farà el 26 d´octubre

La Comissió Electoral necessita temps perquè els comicis compleixin amb els estàndards exigits pel...

Enllaços recomanats: Premis cinema