Els líders del PSOE i Podem, Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, respectivament, van acordar treballar junts en iniciatives de l'«agenda social», però van constatar les seves importants discrepàncies sobre Catalunya, en la reunió de més de dues hores que van mantindre els seus equips negociadors al Congrés.

«Nosaltres estem per la sobirania única i no podem acceptar un referèndum d'independència», va subratllar la portaveu del PSOE. «Els respectem, però no compartim la posició de sobiranies compartides d'Units Podem», va dir la socialista Margarita Robles al final de la reunió, en la qual Units Podem va defensar la necessitat d'un referèndum pactat amb l'Estat.

Una posició que xoca amb la reforma constitucional que pretenen impulsar a partir de setembre els socialistes i que el portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, va considerar que a aquestes alçades és «insuficient» per resoldre el conflicte català.

«El que proposa el PSOE no activa espais per a la resolució» de l'actual situació a Catalunya, va rebutjar Domènech.

Sí que van coincidir les dues parts en la necessitat d'obrir un «espai de diàleg» al parlament que busqui solucions a aquesta crisi territorial, encara que ni tan sols van concretar la fórmula.

Segons va explicar Robles, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va presentar a la delegació encapçalada per Pablo Iglesias la Declaració de Barcelona pactada divendres passat amb el PSC i els va traslladar la seva proposta d'obrir una subcomissió a la Comissió Constitucional per reformar la Carta Magna.

Sánchez els va dir que estaria obert a abordar aquest assumpte en una altra instància parlamentària i que «no posa com a condició» iniciar aquests treballs abans de l'1 d'octubre.

«Si cal esperar per aconseguir més consens, esperarem», va oferir Robles a Units Podem, als quals es va referir com a «socis prioritaris» només en la mesura que comparteixen la seva preocupació pels temes socials.

Interlocució permanent

La portaveu del PSOE va rebaixar així la interpretació que poc abans traslladava la d'Units Podem, Irene Montero, en assegurar que la reunió havia servit per «establir una interlocució preferent entre les dues formacions» que podria «prefigurar un Govern alternatiu».

Una interlocució que a partir d'ara serà «permanent» entre els partits de Sánchez i Iglesias a través del que van anomenar «taula de col·laboració parlamentària», que utilitzaran tant per «enfortir acords» com per «gestionar desacords».

Robles, que va posar èmfasi en el fet que per als socialistes la «prioritat» de la col·laboració permanent que ahir van iniciar amb Units Podem són els temes socials, laborals i de lluita contra la desigualtat, va incidir també a dir que d'aquesta taula n'han de sortir compromisos «concrets» i «rigorosos» i «no grans declaracions de principis que generin frustració» en els ciutadans.