El president del Govern, Mariano Rajoy, anirà avui a declarar com a testimoni en el judici del cas Gürtel amb disposició de col·laborar amb la Justícia, encara que en el seu entorn s'assegura que pot aportar poc per aclarir els fets jutjats com que no tenia cap informació perquè no estaven sota la seva competència.

Però això no serà obstacle per intentar respondre a totes les preguntes que li plantegin les parts, avancen fonts de l'Executiu i del PP, que afirmen que Rajoy està tranquil i que emmarquen la seva compareixença en el terreny de la «normalitat».

Rajoy té previst anar sol a aquesta citació, sense ser acompanyat per cap membre del Govern o del seu partit, i ha estat preparant la seva compareixença estudiant algunes dades i dates, encara que sense assajar com seran les seves respostes.

En elles, segons les fonts citades, intentarà evitar respostes com les de «no em consta» o «no recordo», i si ho fa, serà justificant-ho i explicant, per exemple, quin era la seva funció en aquest moment.

Subratllen que els fets que motiven la seva presència en el judici fan referència a unes campanyes electorals de 2003 en Majadahonda i Pozuelo sobre les quals el president no té informació perquè no eren competència seva.

En aquest moment ell era sotssecretari del partit però sense funcions i no passava pràcticament mai per la seu del partit a causa de les seves responsabilitats com a vicepresident del Govern.

A més, Rajoy podrà recordar que el presumpte capitost de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha declarat públicament en aquest procés que no hi havia química amb ell i que quan ell va ser designat president del PP, es va trencar la relació que tenien.

En atenció al seu rang institucional, Rajoy declararà «en estrades», és a dir, col·locat al mateix nivell que el tribunal, encara que el lloc concret on s'asseurà encara està per definir.

Aquest no serà l'únic privilegi del president del Govern, ja que per «cortesia institucional» a la declaració assistirà el nou fiscal cap d'Anticorrupció, Alejandro Luzón, encara que ell no estarà a càrrec de l'interrogatori, que faran, «si escau», les fiscals de la causa, Concepción Sabadell i Concepción Nicolás.

Està previst també que el president de l'Audiència Nacional, José Ramón Navarro, acudeixi a rebre'l a les portes de la seu del tribunal situada al polígon industrial de San Fernando de Henares (Madrid).

Per cobrir aquesta declaració històrica (la primera d'un president del Govern estant en el càrrec) s'han acreditat 312 periodistes de 83 mitjans de comunicació, 21 d'ells estrangers, que accediran al recinte enmig d'unes fortes mesures de seguretat.

Absències destacades

En el banc dels acusats es trobarà a faltar a alguns dels principals acusats. I és que no està previst, segons fonts jurídiques consultades, que a la vista acudeixin els tres presos per la primera sentència de Gürtel: el capitost de la trama, Francisco Correa; el seu número dos, Pablo Crespo, i Álvaro Pérez, «El Bigotes». Sí que pretén acudir, per contra, l'extresorer del PP Luis Bárcenas.

L'interrogatori, en el qual començarà a preguntar l'acusació que va demanar la seva compareixença, Adade, se centrarà en el que sap de la contractació d'empreses de la trama Gürtel per part del PP quan ell era sotssecretari general del PP, càrrec que va ocupar entre 1990 i 2003.

L'advocat d'Adade Mariano Benítez de Lugo serà el primer a preguntar i després li tocarà el torn als representants del Ministeri Públic, després de la qual cosa, ho faran les acusacions que vulguin interrogar-li (hi ha cinc a part de Fiscalia i Adade: Advocacia de l'Estat, Comunitat de Madrid, Ajuntament de Madrid, PSOE de València i els socialistes de Boadilla del Monte) i, finalment, els advocats defensors.

Les acusacions pretenen que, igual que va ocórrer amb altres càrrecs del PP, les preguntes vagin més enllà de la contractació de la trama Gürtel i també inquiriran a Rajoy sobre els anomenats papers de Bárcenas de la comptabilitat B del Pàg.

En aquestes ocasions, les acusacions i també les fiscals van preguntar a Javier Arenas, Rodrigo Rato, Ángel Acebes i Jaime Mayor Oreja sobre aquesta presumpta caixa B, davant la protesta d'alguns advocats i la petició de «prudència» del president del tribunal, Ángel Hurtado, perquè es centraran en el procediment.

Al Govern i el PP existeix el convenciment que Rajoy sortirà bé de la seva compareixença com a testimoni més enllà del «judici mediàtic» de què pugui ser objecte, però reconeixen el seu temor al fet que la citació pot sentar un precedent davant altres judicis futurs relacionats amb la trama Gürtel.