Els opositors veneçolans Leopoldo López i Antonio Ledezma van ser novament reclosos a cel·les de la presó militar de Ramo Verde, als afores de Caracas, d'on van ser traslladats per complir les seves penes de presó sota arrest domiciliari. L'advocat defensor de López, Juan Carlos Gutiérrez, va explicar que de matinada havien pogut comprovar que aquest va ser reclòs a l'esmentat centre penitenciari. Per la seva banda, Mitzy Capriles, l'esposa de Ledezma, va assegurar en una roda de premsa a Madrid que els advocats de l'alcalde també havien corroborat el seu lloc de reclusió.

Volundad Popular (VP), el partit de López, va difondre un vídeo que mostra el moment en què aquest va ser tret de casa poc després de dos quarts d'una de la matinada per funcionaris del Servei Bolivarià d'Intel·ligència (Sebin) que «mai van mostrar una ordre judicial», segons Gutiérrez.

L'advocat va qualificar la mesura d'«arbitrària», ja que López «va acatar en la seva totalitat» les dues condicions establertes per al seu arrest domiciliari des que se li va atorgar el 8 de juliol: prohibició de sortir del país i d'emetre declaracions sobre el seu cas.

El Tribunal Suprem de Justícia (TSJ) de Veneçuela va assegurar que Ledezma i López planejaven fugir i per això els va ser revocat l'arrest domiciliari en què es trobaven i van ser portats de nou a la presó. «Es va rebre per fonts d'intel·ligència oficial informació que feia referència a un pla de fuga d'aquests ciutadans, fet pel qual, amb la urgència del cas, es van activar els procediments de resguard corresponents», establia una nota de l'alta cort.

Leopoldo López va demanar als ciutadans del seu país, en un nou vídeo difós ahir però gravat el 17 de juliol, que no decaiguin en la lluita «per una millor Veneçuela» i va anunciar que ha rebut una de les «millors notícies» en els seus anys de presidi , el tercer embaràs de la seva dona, Lilian Tintori.

«Val la pena lluitar per Veneçuela, no decaiguem en la nostra lluita, no ens rendim mai, no ens cansem de voler una millor Veneçuela», va dir López en un vídeo en què apareix al costat de Tintori. L'opositor assenyala en la gravació que si aquesta era difosa és perquè havia estat tret de casa i retornat a la presó, avançant-se al qua finalment ha succeït.

L'Exèrcit, amb Maduro

Per part seva, la Força Armada Nacional Bolivariana de Veneçuela va ratificar el seu «incondicional suport» i «lleialtat» al president del país, Nicolás Maduro, davant les sancions del Govern dels EUA, que va considerar una violació al dret internacional.

Paral·lelament, el Parlament veneçolà, de majoria opositora, va anunciar que no reconeix l'Assemblea Nacional Constituent (ANC) triada diumenge i que prendrà totes les mesures al seu abast per evitar que s'instauri.

Finalment, tres diputats chavistes van abandonar la bancada del governant Partit Socialista Unit de Veneçuela i van crear el seu propi grup al Parlament de majoria opositora, al qual no van els diputats oficialistes per considerar-lo «en desacatament».