L'escriptor turc alemany Dogan Akhanli va ser detingut a Granada per agents del Cos Nacional de Policia en compliment d'una ordre d'arrest internacional de la Interpol per reclamació de les autoritats turques. Un portaveu de la Policia Nacional va assegurar que l'arrest va tenir lloc a l'hotel del centre de la capital granadina on Akhanli s'allotjava. L'escriptor va ser traslladat fins a dependències de la Prefectura Superior de Policia d'Andalusia Oriental i va ser posat a disposició judicial.

La detenció d'Akhanli respon a una ordre de detenció cursada per les autoritats de Turquia en relació amb un procés penal obert en contra seva que, segons van assenyalar veus crítiques, té clares motivacions polítiques. En declaracions al diari Kölner Stadt-Anzeiger, l'advocat alemany de l'escriptor turc, Ilias Uyar, va assegurar que l'ambaixada d'Alemanya a Madrid està plenament informada, però, igual que el lletrat, no té accés a l'escriptor. El Ministeri d'Exteriors alemany està informat de la detenció i s'esforça a poder oferir l'assistència consular pertinent.

L'advocat d'Akhanli, segons el qual l'escriptor haurà de romandre a Espanya fins que es prengui una decisió sobre la seva possible extradició a Turquia, va exigir la immediata posada en llibertat del seu client. La forma de procedir de Turquia és un «clar abús del dret», va afegir el lletrat, que va assenyalar que les normes policials i jurídiques internacionals són utilitzades pel règim turc a Ankara per fer callar l'oposició i els crítics al règim.

L'escriptor, de 60 anys, és ciutadà alemany d'origen turc i des de 1992 viu a la ciutat de Colònia, a l'oest d'Alemanya. Akhanli defensa recuperar la memòria dels armenis massacrats fa més d'un segle per l'imperi Otomà, un dels temes centrals de la seva obra. El Parlament alemany va reconèixer l'any passat aquestes massacres com a genocidi.