Totes les entitats amb atribució de rendes passaran a tributar per l´Impost sobre Societats?

Únicament les societats civils i que tinguin caràcter mercantil tributaran per l'Impost sobre Societats. Aixi quedan excloses les comunitats de bens, mercantils o no, les societats civils professionals i les agrícoles, forestals, ramaderes i mineres.

El criteri per distingir la mercantilitat de l'objecte seria l'existència d'un conjunt de elements materials i personals organitzats per l'empresari per a l'exercici d'una

activitat empresarial . És a dir , cal que l'activitat es faci a través d'una organització estructurada per participar en el tràfic mercantil , excloent la ocasionalitat .En definitiva , "posar en comú diners, béns o indústria , amb ànim de partir entre si els guanys " .

D'altra banda la Direcció General de Tributs , quant a la concurrència o no de l'objecte mercantil , en les consultes V2391-15 , V2394-15 , V2430-15 , V2378-15 , manifesta el següent criteri : " ( ... ) S'entendrà per objecte mercantil la realització d'una activitat econòmica de producció , intercanvi o prestació de serveis per al mercat en un sector no exclòs de l'àmbit mercantil..."