Hola. Ara que se'n parla molt de les llavors de chia, voldria saber en quins moments del dia o bé amb quina mena d'aliments i àpats combinen millor o són més beneficioses. I de quina manera s'han de prendre. Gràcies. Salutacions.

És cert que actualment estan de moda, classificant-les dins la denominació de "superaliment". Al respecte m'agradaria remetre a un article escrit per un suplement especial per a aquest medi sobre els superaliments i que es pot consultar en aquest enllaç

Atenent a la seva composició nutricional sí que destaquen algunes característiques significatives: el seu contingut en fibra (similar o superior al de les llegums), el seu contingut en proteïnes (és considerablement elevat) i, també, el seu contingut en àcids grassos omega-3 (destacant l´àcid alfa-linolènic). Es pot consultar la seva composició nutricional a aquest enllaç.

Les seves aportacions nutricionals poden ser molt destacades, i per aprofitar-se´n. Però cal tenir en compte quina és la seva ració de consum. No és precisament 100 grams, que és el que es contempla a les diferents taules de composició d´aliments on s´indica els seus continguts. La seva ració de consum és entre 10 i 20 grams; és a dir entre 1 i 3 cullerades. Cal deixar-les en remull durant uns 30 minuts en aigua, perquè la fibra soluble que contenen faci una mena de gelatina. Normalment se solen prendre com a suplement alimentici. I, per tant, tot i la seva composició extraordinària, per racions pràctiques, obtindrem més fibra i proteïnes d´un plat de llegums que per la ració recomanada de llavors de chia. I obtindrem més omega-3 d´un filet de peix blau que d´aquesta ració de llavors de chia.

És indispensables prendre-les cada dia o de forma freqüent? No. Els nutrients que aporta ja els podem obtenir d´altres aliments que, de forma raonable, haurien de forma part de la nostra alimentació setmanal.

Des de l´any 2009, a la UE, la EFSA li va donar la categoria de "nou aliment", per a ser utilitzat com a ingredient de determinades preparacions de pans de fleca (no més de 5% del pes final), a cereals d´esmorzar, per a barretes de cereals, etc. A casa, les podem afegir als sucs, liquats vegetals, iogurts, a les macedònies i compotes de fruites, a les amanides, a les sopes i cremes de verdures, etc.