Ben Spies (Yamaha) va vèncer amb autoritat en Moto GP, la seva primera victòria en la categoria reina del Mundial, en una cursa que va tornar a despertar la polèmica sobre les maniobres de l'italià Marco Simoncelli (Honda). Aquest cop, el transalpí va precipitar-se en la primera volta i va enviar al líder del Mundial, Jorge Lorenzo (Yamaha) a la grava sense opcions de disputar la victòria a La Catedral. Després de la cursa, el mallorquí va disparar unes dures crítiques contra l'italià, de qui va dir que se li hauria de retirar la llicència.

En la sortida, Jorge Lorenzo va sorprendre els seus rivals, però va frenar massa tard en el primer revolt i el seu company, Ben Spies, va superar-lo. Rere Spies, Lorenzo va veure com Simoncelli intentava superar-lo per l'interior però perdia l'adherència de la roda posterior i les dues motos van acabar al terra. La Yamaha no es va calar, i quan Lorenzo la va desenganxar de la Honda de l'italià va poder continuar amb mig minut de desavantatge. No va ser l'únic incident, ja que després Karel Abraham, qui divendres va anunciar la seva renovació ambDucati per una temporada més, anava al terra i pos després ho feia Randy de Puniet (Ducati).

Des del penúltim lloc, el mallorquí va començar la remuntada; en la volta 13 ja era vuitè per davant d'Elías i al final va acabar sisè rere la Ducati de Nicky Hayden. De la seva banda, Spies guanyaria amb certa comoditat per davant de les Honda de Stoner i Dovizioso.L'italià Valentino Rossi (Ducati), onzè en els entrenaments, va fer una bona sortida i encara que mai va lluitar pel podi, va aconseguir una meritòria quarta plaça que li permet mantenir-se amb aspiracions en el Mundial. Toni Elias va aconseguir la desena posició amb Álvaro Bautista rere seu, onzè, al veure's doblegats, tots dos, per la remuntada de Simoncelli, que va ser novè.