El primer dels gironins que entrarà en competició en aquests Jocs serà l'olotí Blai Mallarach que, aquest migdia (12:20), s'enfrontarà amb la selecció espanyola de waterpolo contra Kazajastán. Un primer partit assequible, però on Espanya no pot fallar perquè Mallarach i companyia necessiten la millor classificació possible en aquesta primera fase per tenir el millor creuament de quarts de final possible. El partit serà ofert en directe pe La 1. L'equip de Rafa Aguilar compartirà cartell en el grup A amb Itàlia, Croàcia, Austràlia, Grècia i Kazastán amb qui obrirà la competició aquest migdia. El B és, sens dubte, el grup més complicat. Hi són els hongaresos, campions olímpics a Pequín, Atenes i Sydney; Sèrbia, el campió d'Europa; Montenegro, el subcampió europeu; i Estats Units, subcampió olímpic a la capital xinesa. Aquests quatre equips van acaparar les primeres posicions en els últims Jocs en un grup que completarà Romania, un equip de cert nivell però sense el potencial dels quatre anteriors, i Gran Bretanya.

Els espanyols van guanyar amb confiança a la Lliga Mundial, on van finalitzar segons i van mostrar arguments suficients perquè tothom els tingui en compte. En el comiat d'Iván Pérez (41 anys), l'equip vol donar el millor. "Som una barreja de jugadors molt consistent. Tenim gent amb molta experiència en l'àmbit internacional, gent més jove", explica Blai Mallarach que també té molt clara la versatilitat de l'equip. "Tenim molts jugadors poden anar a la boia, gent que hi pot defensar, esquerrans... una mica de tot". El jugador olotí no amaga que Hongria és la gran favorita, "són els reis dels Jocs Olímpics", però sap que si arriben a quarts de final pot passar qualsevol cosa: "aquell és el partit clau". Una línia molt semblant a la de l'olotí la segueix el seleccionador, l'egarenc Rafa Aguilar, que parla d'Hongria, Sèrbia, Montenegro, Itàlia o de Croàcia. "Aquest és el grupet dels que tenen més possibilitats i el nostre quarts de final arribarà amb Hongria, Sèrbia, Montenegro o Estats Units. Serà complicat, perquè en altres circumstàncies pràcticament un partit per a les medalles", insisteix.

Per això, Aguilar parla amb naturalitat de la possibilitat d'aconseguir una medalla. "No és un somni, tots la volem, però no pots quedar-te sol en això, perquè vuit o nou equips tenen les mateixes aspiracions. Que no estem entre els favorits, és cert, però nosaltres volem la medalla", va comentar l'experimentat Rafa Aguilar.