L

a millor primera volta de la història. El Barça ha sumat 55 punts de 57 possibles i arriba a la meitat del camí com el campió d'hivern amb més punts que ha vist mai la Primera Divisió del futbol espanyol. Un domini incontestable. Per sobre de qualsevol precedent blaugrana, dels millors anys del Madrid o de qualsevol altre equip. I tot amb un tècnic, el gironí Tito Vilanova, que s'estrenava a la banqueta agafant el relleu d'un entrenador que havia fet història al Camp Nou canviant el paradigma del futbol mundial.

El mateix Vilanova, el dia de la seva presentació, va assegurar que "perdré totes les comparacions amb en Pep". I la veritat és que, després de dinou jornades de lliga, el Barça de Tito Vilanova ha aconseguit, fins i tot, un rendiment a la lliga per sobre del que havia fet mai un equip dirigit per Guardiola. Un èxit inesperat per a gairebé tothom -sobretot per la contundència que suposa haver guanyat divuit partits de dinou i només empatat amb el Madrid al Camp Nou (2-2)-menys per a la gent que coneix Vilanova des que era un nen. "El Barça no s'ha equivocat amb ell. És una gran persona, molt constant en el treball i sempre molt correcte en el tracte", explicava l'alcalde de la petita localitat empordanesa, David Font, a aquest diari, poc després que es fes pública la llavors sorprenent decisió de nomenar Tito Vilanova nou entrenador del Barça el passat mes d'abril.

A Bellcaire confiaven sense reserves en l'actual entrenador del Barça. Aquell nen del poble que, des de ben petit, "no parava mai de xutar pilotes contra les parets fins a les dotze de la nit", i que sempre que ha tornat al poble on encara viuen els seus pares ha mantingut el mateix caràcter "educat i discret de sempre". "És l'antítesi de Mourinho", resumia l'alcalde, poc abans que agafés la paraula una persona que coneixia bé els orígens futbolístics de l'actual tècnic blaugrana. "Segur que ho farà bé, molt bé, que ningú en tingui cap dubte", pronosticava el que havia estat el primer entrenador de Tito Vilanova en el món del futbol. Al llarg de tres temporades, entre benjamí i aleví, Joan Font va intentar ensenyar futbol a un marrec que, amb el pas del temps, es va convertir en un migcampista de tècnica exquisida a les categories inferiors del Barça, al Figueres o al Celta o l'Elx entre altres clubs; i, després, l'entrenador que millors números ha fet al capdavant d'un equip a la Primera Divisió Espanyola.

La nova exhibició futbolística de diumenge a La Rosaleda, tot i que fa setmanes que l'equip juga sense cap pressió pel baix rendiment del Madrid, va situar el Barça amb 55 punts. Una xifra que, segons el mateix Vilanova, "és una passada" i una ratxa que s'acabarà quan l'equip perdi la seva actual motivació: "En el moment que se'n vagin les ganes de guanyar, llavors perdrem". Una motivació que, segons la persona que el va guiar en els seus primers passos en el futbol, difícilment perdrà mai Tito Vilanova. "És massa barcelonista", apuntava Joan Font abans d'explicar una anècdota sobre un jove nen de l'infantil del Bellcaire. "Jugàvem contra el Palafrugell, en un partit de molta rivalitat, i vaig encarregar a en Tito que, per un dia, no busqués tota l'estona la porteria contrària i es dediqués a marcar un rival concret". Vilanova no va fer cas al seu entrenador i es va passar el partit intentant fer un gol. El va marcar i el Bellcaire va guanyar el partit. Per què no havia fet cas a l'entrenador? "Perquè la seva mare li havia promès comprar una camiseta del Barça si marcava un gol".