Un brillant exercici futbolístic allà Camp Nou, allà on el Bayern de Munic tenia un deute històric, va permetre a l'equip bavarès classificar-se per la porta gran per la seva desena final de la Lliga de Campions. El Bayern es jugarà el títol davant el Borussia Dortmund, després d'imposar-se sense pal·liatius (0-3) a un afeblit Barcelona que va jugar sense Leo Messi i Sergio Busquets entre d'altres destacades baixes.

Com si fos un traspàs de poders, l'equip de Jupp Heynckes va donar una lliçó de futbol a l'estadi barcelonista. Acostumat a oferir exhibcions en els últims anys, els blaugrana van viure l'altra cara la moneda i van cedir davant l'incontestable futbol d'un gran Bayern. La vida no és igual per al Barça sense Leo Messi. El dia que estava cridat a ser el gran protagonista, el millor jugador del món es va quedar a la banqueta afectat de problemes físics. Sense Messi, però tampoc sense Sergio Busquets, Alba, Mascherano i Puyol als blaugrana se'ls van acumular massa problemes des de ja abans de començar el partit.

El Barça ja era un equip escapçat des de l'alineació inicial, un equip sense ànima que va haver d'apuntar-se massa aviat a l'èpica. Els blaugrana són més de monòleg que de diàleg, de discurs directe, però ahir des del principi s'endevinava una tragèdia davant l'entitat del rival, un exquisit equip.

El Bayern no es va conformar a mantenir la calma i recordar l'avantatge que li donava el resultat del partit d'anada. Els alemanys estavem disposats a treure's de sobre, d'una vegada per totes la maledicció del Camp Nou, l'agre record d'aquella final de la Lliga de Campions de 1999 perduda davant el Manchester United amb dos gols encaixats més enllà del minut noranta.

El Barça no era el Barça i el ?Bayern semblava la millor versió del Barça de sempre. Automatismes, intensitat, intenció i gran coordinació entre les línies. Heynckes ha construït una obra d'art. La velocitat d'Arjen Robben i el joc a l'espai va fer anar de corcoll els blaugrana. Vilanova va decidir arriscar-se amb una defensa amb tres i Alves jugant més pel carril en atac que en defensa. Per això el factor corrector de Piqué, Adriano i Bartra havia de ser determinant. En atac, el Barça va estar sense idees, poc precís i sense velocitat d'execució. El primer remat a porta del catalans va ser un xut des de fora de l'àrea de Pedro (m.24). Un recurs gens habitual en el joc de toc dels blaugrana.

Amb el pas dels minuts, el Barça va recuperar la possessió de pilota, però sense profunditat. El Bayern, que mai va perdre la compustura, mai va ser conservador. El seu futbol, el seu físic, la seva col·locació i la seva solvència van intimidar els locals. El Barça mai va trobar respostes.

Un gol de Robben, en el minut 48, va ser el principi del final. El Barça mai es va creure la possibilitat de remuntar el partit i el seu gris futbol va ser el reflex de l'estat d'ànim en el qual es trobava ahir l'equip blaugrana.

Moltes vegades durant la present temporada, especialment a la segona part d'aquesta, els blaugrana havien donat la impressió que el Barcelona ja havia jugat els seus millors partits. Ahir va ser la constatació, esgotat i sense rumb, la dependència de Messi es va demostrar determinant per a la resolució de molts dels partits.

Un any més, l'equip blaugrana havia tornat a les semifinals de la Lliga de Campions, però ahir va caure de la pitjor de les maneres per un global 7-0, el pitjor balanç encaixat pels blaugrana en la història de les competicions europees. Al primer gol de Robben se n'hi va afegir un altre marcat en pròpia porta per Gerard Piqué en el minut 72 i un altre més per Thomas Muller en el 76.

El Bayern va donar una lliçó de sobrietat i no va abaixar el nivell en cap moment, disposat a aprofundir en la ferida dels blaugrana. Jugarà l'equip de Heynckes la seva desena final de la Lliga de Campions el seu rival serà el Dortmund en una final alemanya. Serà la quarta vegada en la història de la competició que dos equips del mateix país lluitaran per conquistar el títol de millor equip d'Europa. La reflexió del Barça arribarà segurament des de la victtòria en el campionat de lliga, la quarta en cinc temporades que pot tancar en les pròximes dates, però s'imposa una autocrítica, una anàlisi de la situació en un equip que ha anat de més a menys i al qual se li està fent molt llarga la temporada.