Chris Froome (Sky) va il·luminar el capvespre de París amb el mallot groc que l'acredita com a vencedor de l'edició número 100 del Tour de França, fet que suposa la consolidació de l'imperi britànic, ja que succeeix en el palmarès el seu compatriota i company Bradley Wiggins. Froome, nascut a Kènia fa 28 anys, va escoltar l'himne quan ja era de nit a la Ciutat de la Llum, acompanyat al podi pel colombià Nairo Quintana (Movistar) i per l'espanyol Joaquim Purito Rodríguez (Katusha). Minuts abans, en la vint-i-unena i última etapa que servia de punt i final al Tour 2012, l'alemany Marcel Kittel (Argos) es va prendre seriosament l'esprint per anotar-se la seva quarta etapa per davant del seu compatriota André Greipel i del britànic Mark Cavendish. Un emocionant desenllaç per acomiadar un Tour especial, on Kittel es va consagrar com el rei de l'esprint. Va alçar els braços amb un temps de 3h.06.15, trencant la dictadura de Cavendish, que des de 2009 sempre havia guanyat a París.

L'etapa d'ahir na festa d'homenatge al campió, amb inici al costat del Palau de Versalles i final als Camps Elisis, amb la novetat de fer voltes per primera vegada l'Arc del Triomf en cada volta. Un altre detall per l'aniversari del centenari Tour. La lluminosa i acolorida cerimònia la van presenciar prop de 350 corredors que en alguna edició han acabat el Tour. Entre ells les estrelles de sempre, Eddy Merckk, Bernard Hinault i Mi?guel Indurain, els únics que al costat de Jacques Anquetil han aconseguit 5 Tours. Va ser un triomf previsible de Froome, superior de principi a fi, que rubrica una temporada rodona, amb triomfs a Oman, Criterium Internacional, Dauphiné i Romandía abans de consagrar-se a París. A més s'endú de record tres triomfs d'etapa.

El menor de tres germans, que va viure la infantesa a Kènia i l'adolescència a Sud-àfrica, va elegir la llicència britànica en 2008, es va presentar en societat a la Vuelta 2011 amb el segon lloc i cinc anys després va assolir el cim del ciclisme amb el seu primer triomf en el Tour de França, després de vestir de groc 14 dies.

El segon lloc va ser per al colombià Nairo Quintana, la revelació del Tour, la gran sorpresa, l'animador de la muntanya, l'únic que va batre Froome amb aquell atac a Semnoz. Als seus 23 anys, el rei de la muntanya i millor jove del Tour, va confirmar les expectatives de gran escalador. Purito Rodríguez va encendre un pur en plena etapa per celebrar el seu tercer lloc. Després d'un segon lloc al Giro i dos tercers a la Vuelta, al català li va arribar el moment d'assolir una plaça d'honor en el Tour, als 34 anys. Contador va quedar fora del podi, a la quarta posició final.

El quadre d'honor del Tour del centenari el van completar l'eslovè Peter Sagan amb el verd de la regularitat i el Saxo Bank com a millor equip.