Un Barça diferent i no reconeixible, basat en les accions a la contra, s'ha imposat al Reial Madrid (2-1) i obre forat a la Lliga, després d'un partit plantejat pel 'Tata' Martino des d'una altra perspectiva a l'habitual, en què el brasiler Neymar ha estat el millor i el xilè Alexis Sánchez qui ha tancat el partit.

Els blaugranes han jugat pràctics. Han deixat de banda el manual que els va portar a dominar el futbol els últims anys i han derrotat el Reial Madrid amb les mateixes armes que els blancs han utilitzat últimament.

Sense Messi en plenitud de forma, el Barça s'ha acollit a la capacitat de superar el contrari de Neymar. Davant la falta de clarividència ofensiva, han optat els blaugranes pel futbol pràctic. Resultadisme davant la filigrana i atenent els números, els blaugranes caminen de la millor manera a la Lliga.

En ocasions, els clàssics fomenten atacs d'entrenador. És el que els ha ocorregut avui al 'Tata' Martino i Ancelotti. Un s'ha decidit per posar Cesc com a fals nou i afegir talent a Busquets, Xavi i Iniesta. Una variant que ha tingut la màxima expressió a la final del Mundial de Clubs davant el Santos i en el monument al futbol del Barça de Guardiola.

Ancelotti ha sorprès amb l'alineació de tres centrals: Pepe, Varane i Sergio Ramos, aquest últim de migcampista. També Bale, el jugador més car del món, ha sortit d'inici, però jugant de nou. Una tàctica que hagués signat el més defensiu Mourinho al Camp Nou.

Posades les peces sobre el terreny de joc, ni Barça ni Madrid s'atrevien. Els blaugranes s'han sustentat en Neymar per l'esquerra, que ha pogut en tots els duels amb Carvajal. Cesc ha ajudat més en la contenció que creant i a Messi se l'ha vist com en els últims partits.

Sortit fa poc d'una lesió muscular, Messi no té el seu canvi de ritme natural i el seu futbol es ressent. Martino l'ha posat a la banda dreta i no ha participat com en ell és costum.

Amb Khedira i Sergio Ramos acompanyant Modric, les intencions del Reial Madrid eren evidents. Màxima pressió, recuperació de la pilota i accions a l'espai perquè Cristiano Ronaldo i Bale poguessin jugar en avantatge.

La possessió era del Barça, però els blaugranes se sentien més alleujats quan jugaven al contraatac i, sobretot, si qui intervenia era Neymar. El Barça era un equip desnaturalitzat, ha jugat pràctic, a no perdre la pilota i evitar els contraatacs, l'únic argument que temia del rival.

El Reial Madrid ha jugat a contrarestar el rival, no ha tingut respostes quan ha tingut més que no esperava la pilota i, a més, tampoc disposava sobre el camp de jugadors que poguessin construir futbol.

Quant Neymar ha marcat en el minut 19, Martino ha vist ratificada la seva tesi. Ha estat en una acció d'Iniesta, que avui ha jugat el seu millor partit de la temporada. El brasiler ha rebut, s'ha internat a l'àrea. La seva rematada ha rebotat en Carvajal i ha despistat Diego López.

Al minut següent, un meravellós espai d'Iniesta a l'espai per a Messi ha pogut suposar el 2-0. L'argentí ha rematat massa creuat en una acció encara més clara que la que havia anotat Neymar abans.

Al Madrid li ha costat reaccionar i només ha tingut una ocasió clara. Una jugada de Cristiano Ronaldo per l'esquerra ha acabat amb un centre i una indecisió de Piqué. En el minut 44, Adriano i Khedira han disputat l'acció dins l'àrea petita i li ha donat la pilota a la mà, una acció que ha estat reclamada com a penal per l'alemany.

Amb la raó que li donava el resultat, el Barcelona ha estat a la segona part tan contemplatiu com ho havia estat en bona part de la primera. Ancelotti ha mogut fitxa, ha tret del camp Sergio Ramos, que s'ha jugat la segona groga en una acció amb Iniesta, i ha posat en joc Illarramendi (m.56).

La millor ocasió del Reial Madrid ha arribat amb una pèrdua d'Iniesta i un remat pròxim de Cristiano Ronaldo. Víctor Valdés ha respost amb una magnífica intervenció (m.58), similar a la que quatre minuts abans havia protagonitzat Diego López en un contra un amb Neymar.

L'entrada de Benzema per Bale li ha donat un dibuix més reconeixible al seu equip. En un partit molt pla, el francès s'ha associat bé amb Cristiano Ronaldo -qui ha reclamat penal en una jugada amb Mascherano- i ha estat qui més a prop ha estat del gol, amb un remat a l'escaire en el minut 72.

Amb el mateix guió, un Madrid dominador i un Barça jugant a la contra, l'entrada d'Alexis Sánchez ha reforçat la idea del 'Tata' Martino. El xilè, que portava vuit minuts en el terreny de joc, ha capturat una pilota llarga, ha guanyat en carrera Varane i ha resolt amb una exquisidesa.

Amb una subtil vaselina ha situat la pilota per damunt de Diego López i a dotze minuts per al final, ha tancat el partit (2-0). En el temps afegit, Jesé ha culminat una jugada de Benzema i Ronaldo, i ha establert el 2-1. No hi havia temps per més, el Barça ja té sis punts d'avantatge sobre els madridistes.