Un Barcelona bipolar, capaç de signar una bona mitja hora i desaparèixer després, s'ha deixat part de les seves opcions lligueres en la derrota infringida pel València (2-3), que ha aprofitat les seves opcions en una bona segona meitat.

Els blaugranes no perdien un partit de la lliga a casa des d'abril de 2012, quan ho va aconseguir el Reial Madrid. L'últim partit perdut pels catalans a casa es va produir al maig de 2013, amb la victòria en 'Champions' del Bayern de Munic en les semifinals.

El Barça ha estat bipolar. Magnífic en la primera meitat i sense respostes després. A l'hora de la veritat, els blaugranes han cedit davant d'un València que no ha necessitat massa per tirar el partit endavant en la segona meitat.

I això que amb un gran velocitat de circulació de pilota, coordinació en les accions, recerca de segones jugades i moltes passades filtrades, en els primers 30 minuts, el Barça ha ofert una mostra de les seves senyes d'identitat, les de sempre, un futbol de toc amb Leo Messi en la seva nova posició, la de cervell.

Ha apostat el 'Tata' Martino per Cesc en lloc d'Andrés Iniesta, acabat de sortir d'una lesió, i ha donat continuïtat a la resta en un hipotètic equip de gala sense el lesionat Neymar.

El València ha estat de sortida un equip menor, molt parapetat enrere, amb un sol punta, i els blaugranes han tingut tot el temps per recrear-se en les accions. Les jugades en va tallar les lideraven Xavi i Messi, Cesc jugava en curt amb Alexis i Pedro com a principals receptors.

En el primer desplaçament, Alexis ha estat a punt de batre Diego Alves en una doble ocasió; en el segon, el xilè ha marcat. Alexis ha capturat un centre en el segon pal i ha batut el porter valencianista amb un xut parabòlic en el minut 7 (1-0).

Des d'aquest moment i fins al minut 30, els catalans han ofert el millor repertori. Messi ha tingut més intervenció en el joc dins de l'àrea i Alexis ha disposat de l'ocasió més clara en el minut 21, en una acció en la qual Diego Alves ha hagut de lluir-se.

El domini del Barça era aclaparador, però amb el pas dels minuts s'ha anat desinflant i ha mostrat la seva altra cara, la d'equip fràgil en defensa, cosa que li pot costar molt car en el moment en el qual es juga la temporada.

En el minut 37, en una sortida en fals de Valdés, Ricardo Costa ha rematat fora després d'un servei de córner i a un minut per al descans, un error d'Alba, no corregit per Busquets, ha permès una acció de Feghouli i una assistència dins de l'àrea petita perquè Parejo empenyés a la xarxa.

Amb poc, amb molt poc, el València ha empatat. Els de Juan Antonio Pizzi, amagats, han donat el 'sorpasso', però en els primers minuts del segon temps, la sorpresa ha derivat en pilotada.

Un centre de Parejo, una indecisió de Víctor Valdés i d'Alves un sorprenent remat de cap de Piatti, un jugador d'1,63 metres, ha posat de cap per avall, el Camp Nou (1-2, min. 51), encara que el Barça ha reaccionat als tres minuts després d'un dubtós penal assenyalat per mans de Ricardo Costa i transformat per Messi (2-2, m.54).

El Barça ha tingut una segona oportunitat per entrar en el partit, però li va durar cinc minuts. Un desconegut equip blaugrana, sense pressió ni tensió, ha permès que el València, en una altra jugada a la contra li clavés una altra estocada, aquesta vegada definitiva.

Ha estat en una acció Feghouli i un centre sobre Alcácer. Amb 2-3 i mitja hora per davant, el Barça s'apropava a l'abisme. A partir d'aquest moment, als blaugranes se li ha aparegut tots els fantasmes d'un passat que ja no recordava. Amb molts problemes en la circulació, sense bona col·locació sobre el terreny de joc, cada contraatac del València era una punyalada.

Feghouli ha desbordat sempre que ha volgut i el Barça ha anat incrementat el seu nivell de tensió. Alcácer ha despullat Piqué quan s'ha enfrontat en carrera amb el central i el 'Tata' Martino no acabava de trobar solucions.

Ni l'entrada d'Iniesta per Xavi (min. 66) ni la de Tello per Cesc (min. 77) han aportat res. A més tot s'ha complicat per als locals amb l'expulsió a dotze minuts del final de Jordi Alba per acumulació de targetes grogues.

Al final Messi, en temps afegit, ha tigut l'empat en les seves botes, però no ha encertat. El Barça, en el primer partit gran del complicat mes de febrer, ha fallat. Demà pot perdre aquest lideratge que ha mantingut durant 59 jornades consecutives.