Key Hole o "la cascada impossible". Un salt d'aigua de 35 metres al riu Lillooet, en mig dels boscos del Canadà que, fins ara, ningú s'havia atrevit a intentar baixar mai amb caiac. Aniol Serrasolses (Girona, 1991) ho acaba d'aconseguir amb un salt al buit de poc més de tres segons que varen deixar el gironí, format a les aigües la Pilastra amb el Salt-TEr, amb sensació de "no haver estat mai tan feliç sota d'una cascada".

Aniol Serrasoles a Keyhole

L'extrema dificultat de Key Hole s'explica perquè, en no haver-la saltat mai ningú abans, no existeixen referències de com afrontar un salt de 35 metres molt estret on els efectes del gran cabal d'aigua del riu Lillooet, 50 metres cúbics per segon, es multipliquen de manera exponencial. "Per afrontar-la cal trobar-se amb unes condicions perfectes, si no seria massa perillós", explica Serrasolses que, mesos abans de l'intent reeixit, va haver d'avortar una altra temptativa. I, fins i tot, el mateix dia del descens va haver-hi uns moments de dubtes quan el seu germà gran, Gerd Serrasolses, que estava a baix amb el seu caiac va comprovar que, en alguns punts, hi havia massa poca profunditat. El germà petit ja era a dalt, per afrontar Key Hole s'ha de pujar fent escalada (caiac inclòs), i va acabar decidint tirar endavant.

"Són mesos i anys de preparació per només tres segons de baixada...., però aquesta és la meva motivació: posar-me en lloc on ningú ha estat abans com la Key Hole. No crec que hagi sigut mai tan feliç a sota d'una cascada". Aniol Serrasolses es va reunir amb Gerd i la resta a baix, després d'una baixada perfecta, acabat de convertir en el primer home a vèncer la Key Hole i treure-li per sempre l'etiqueta de "cascada impossible".

La història d'Aniol Serrasolses en el món del caiac no es pot entendre sense la figura del seu germà Gerd, tres anys més gran i campió del món de caiac extrem el 2013, que el va introduir en aquest esport a través del club Salt-Ter que ha convertit la zona de La Pilastra com un punt de referència d'aquest esport tot i que, al seu pas per Salt, el Ter no es pot dir que sigui un riu d'aigües braves. L'absència al costat de casa de grans cascades i forts corrents d'aigua va provocar que Aniol Serrasolses comencés a veure món. Primer a Sort, on va treballar quatre anys com a guia en els descensos per la Noguera, i després en viatges a llocs com Xile, Argentina, Noruega, Estats Units, Mèxic, Canadà...

En aquest darrer país, Aniol Serrasolses ha viscut els dos últims anys preparant el repte de vèncer per primer cop la Key Hole. Amb el suport de Red Bull, i el seu programa d'esports extrems, el gironí ha estat remant pels rius i acampant en els boscos canadencs. Entre aquests rius hi ha l'Stikine, conegut en aquest esport com "l'Everest del caiac", i en el qual Serrasolses va fer bona part de la seva preparació baixant cascades com Sutherland o Cheakmus que, no eren inèdites com Key Hole, però que també tenen molta història en el món del caiac. "Només remàvem i buscàvem noves localitzacions en el riu per seguir entrenant, així era el nostre dia a dia", recorda Aniol Serrosolses que, amb tot just 23 anys, i després d'haver vençut la Key Hole per primer cop, encara seguirà remant per molts més rius.