El bàsquet femení espanyol va sumar ahir un nou èxit en categories inferiors, medalla d'or a l'Europeu sub-20 de Matosinhos (Portugal), en un final contra Itàlia (71-69) on la catalana Laia Flores va ser decisiva en els minuts finals i la madrilenya Maria Conde la peça més destacada, però que també va tenir accent gironí. Entre les noves campiones d'Europa hi ha la pivot de Blanes Iho López (ex-Uni i ara a la Universitat de Florida) i dues de les noves incorporacions de l'Spar Citylift Girona per a aquesta temporada: Ainhoa López i Helena Oma.

Dos tirs lliures anotats a un segon del final per Laia Flores van fer respirar a Espanya, que va arribar a gaudir de 19 punts d'avantatge però que es va encongir davant la reacció italiana a la segona part, liderada per Cecilia Zandalasini, màxima anotadora amb 28 punts. Itàlia, amb una meritòria reacció, es va plantar en l'últim minut del partit amb el marcador igualat. 69-69 a 17 segons del tancament. Tanmateix no va poder completar la seva remuntada. El triomf del conjunt de José Ignacio Hernández, tècnic del Wisla Cracòvia, reforça el domini d'Espanya en el torneig. La selecció espanyola va sumar el seu sisè títol. El cinquè en els últims sis anys. Espanya, ara l'estatal amb més èxits en aquesta competició, un per sobre de Rússia, amb la qual estava empatada a cinc, no va donar opció a Itàlia en cap moment.

El quadre de Jose Ignacio Hernández, liderat per l'aler Maria Conde, va desarborar el conjunt transalpí amb un inici fulgurant. Al final del primer quart, Espanya guanyava per 26-14. L'equip italià, que afrontava la seva segona final en el torneig -l'anterior, a Turquia 2013 també va ser superada per Espanya, era incapaç de frenar l'allau del campió, que va arribar al descans amb 18 punt de renda (44-26). Conde acumulava 14 punts i Helena Orts, 12.

Després del descans va arribar la reacció d'Itàlia. Va emergir Zandalasini, a la qual el quadre hispà no va ser capaç de frenar, i el conjunt italià va millorar. Va reduir el desavantatge, va arribar a situar-se a set punts i va guanyar el tercer parcial per 21-15, tot i que Espanya va aconseguir iniciar el quart final amb 12 punts de renda.

El pitjor per a Espanya va arribar en l'últim tram. Itàlia va prolongar la seva reacció, encoratjada per la imprecisió del seu rival. A poc a poc es va esgotar la renda espanyola, fins que va veure la possibilitat de victòria a 17 segons del tancament, quan va equilibrar el partit (69-69). Però una falta comesa sobre Flores a un segon de la conclusió va evitar la derrota i va donar a Espanya la seva sisena corona.