Feia vuit temporades que la Tercera Divisió no comptava amb la presència de tants equips de la província de Girona i tots ells han decidit celebrar-ho amb un primer tram de temporada per emmarcar. En l'actual lliga, són cinc els clubs gironins els que competeixen a la mateixa categoria i, a dia d'avui, es troben enfilats al capdamunt de la taula, amb uns números envejables i unes trajectòries prou positives com per seguir allà instal·lats.

Tres d'ells ja hi militaven la temporada passada, com és el cas de Figueres, Palamós i Peralada, mentre que l'Olot (procedent de la Segona Divisió B) i la Jonquera (que ha pujat de Primera Catalana), s'hi van afegir aquest passat estiu per completar-ne la llista.

Passades ja dotze jornades del campionat de lliga, les trajectòries de tots ells són d'allò més positives, com ho demostra la classificació. Tres d'aquests equips ocupen places de promoció d'ascens a Segona B: el Peralada és el líder indiscutible amb uns números d'escàndol (31 punts de 36 possibles), l'Olot no perd pistonada i es troba en la segona posició (amb 30, a només un punt per sota dels d'Arnau Sala), mentre que el Palamós, tot i perdre de manera cruel en el descompte a Vilafranca del Penedès (3-2), continua conservant la quarta plaça (acumula 21 punts).

Prop del degà i en la cinquena posició se situa La Jonquera d'Àxel Vizuete, a només dos punts dels de Mármol, en una meritòria estrena històrica a la Tercera Divisió en la qual només comptabilitzen una sola derrota després d'una dotzena de partits. Finalment, tot i protagonitzar un inici dubitatiu, el Figueres de Chicho Pèlach sembla haver trobat la velocitat de creuer adequada i amb una ratxa de quatre victòries i dos empats s'ha enfilat fins a la setena posició (18 punts) a tan sols una victòria de la quarta plaça.

En la darrera jornada, exceptuant la derrota dels palamosins a terres penedesenques, el bon moment dels conjunts gironins s'ha posat de manifest amb un ple de victòries de la resta. D'entre tots els equips de la província, destaquen especialment les trajectòries del primer i segon classificat, el Peralada i l'Olot. En aquests moments, l'escletxa de punts que han obert els xampanyers i els garrotxins respecte al cinquè classificat ja és prou important i aclaridora del potencial i possibilitats d'obtenir una plaça de play-off a final de curs. El Peralada, que només ha perdut un partit en tota la lliga, té 12 punts de marge respecte al cinquè classificat, La Jonquera, mentre que l'Olot en té 11.