Alejandro Valverde (Movistar) es va emportar ahir en l'última etapa pel circuit de Montjuïc, a Barcelona, i es va adjudicar la 97a edició de la Volta Ciclista a Catalunya -la segona en el seu palmarès-, on ha demostrat ser el més fort i atrevit entre el grup de primeres espases que han participat a la ronda catalana. El murcià no només va defensar ahir l'avantatge de 53 segons sobre Alberto Contador, que va repetir el segon lloc aconseguit en la passada edició, sinó que la va ampliar en 1 minut i 3 segons gràcies als 10 segons de bonificació que dona una victòria d'etapa, la seva tercera en la present edició de la Volta.Un esglaó per sota del madrileny es va situar el català Marc Soler que, a més d'enfundar-se el mallot de millor jove, va completar el podi convertit en una de les sensacions de la carrera.

En els primers compassos de la jornada d'ahir, 22 ciclistes, entre els quals destacaven notables com Pierre Rolland (Cannondale) i Jakob Fuglsang (Astana), protagonitzaven l'escapada del dia. A uns 11 quilòmetres de meta, els aventurers claudicaven i el gran grup quedava reagrupat. El primer a provar-ho va ser Chris Froome (Sky), que va voler mostrar-se a 9 quilòmetres de meta amb una escapada en solitari que va ser neutralitzada a 5 quilòmetres de meta. El triomf es decidiria entre els favorits. Dan Martín (Quick-Step) va clavar el primer cop de destral a 3 quilòmetres de meta. El va seguir un ambiciós Alejandro Valverde, que va tornar a ser el més ràpid en un final que es va decidir a l'esprint entre les primeres espases. En un mà a mà amb el colombià Jarlinson Pantano (Trek Segafredo), Valverde va aixecar els braços en la meta i va completar el final somiat amb la seva tercera victòria d'etapa.

En la seva primera carrera per etapes de la categoria World Tour aquesta temporada, la classe de Valverde, que ja suma 104 victòries d'etapa, es va imposar a dos dels ciclistes cridats a jugar-se les grans cites de l'any.

A Contador li va faltar un punt d'espurna que sí va tenir Valverde per enfundar-se el mallot de líder, si bé ha demostrat estar a un bon nivell amb vistes al Tour de França, el gran objectiu de l'any. Menys sort va tenir Chris Froome, a qui un tall en la penúltima etapa el va allunyar del segon lloc. En la seva primera aparició a les carreteres europees, el britànic va perdre més de 26 minuts en una jornada de transició i va acabar molt lluny dels primers, si bé al Mont Caro va plantar cara, malgrat estar lluny del seu millor nivell. A Catalunya, una representació important dels galls del pilot s'han vist les cares. Ningú no ha pogut discutir la jerarquia de Movistar i Alejandro Valverde, que ha completat una carrera gairebé perfecta.